Goud is een zeer kostbaar edelmetaal en is bovendien een zeer geliefd edelmetaal. Dat betekent dat er veel geld in om gaat en dat brengt lang niet altijd het beste in mensen naar boven. Er is dan ook een levendige handel in nep goud. Het is lang niet altijd makkelijk om echt goud van nep goud te onderscheiden. Criminelen zijn vindingrijk en kennen tal van trucjes om je te doen geloven dat het goud dat zij aanbieden echt goud is.
In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden van hoe je er zelf achter kunt komen of goud echt is of nep. Wanneer je er echt absoluut zeker van wilt zijn of je met echt goud van doen hebt, dan laat je het (vermeende) goud testen door een juwelier of een erkend goudkantoor.
Bij de meeste van onderstaande voorbeelden kan er toch nog vaak sprake zijn van gerede twijfel. Houdt dit te allen tijde in je achterhoofd en neem geen risico’s. Zeker niet wanneer het om flinke bedragen gaat.
De juwelier of erkende goudhandelaar
Zoals in de inleiding al verteld, maar dusdanig belangrijk dat we er direct achteraan een alinea aan wijden. We raden je aan om goud dat je wordt aangeboden altijd door een juwelier of erkende goudhandelaar te laten testen. Hij/zij heeft niet alleen de juiste kennis van goud in huis, maar ook alle expertise, apparatuur en middelen om te testen of je met echt of nep goud te maken hebt.
Natuurlijk kun je de gok een keertje nemen als het om relatief kleine bedragen gaat. Maar wanneer het echt om flinke hoeveelheden en bedragen gaat, dan wil je het risico niet lopen om opgelicht te worden. Hoe vriendelijk en betrouwbaar de aanbiedende partij ook overkomt, ga met het goud naar een juwelier of erkende goudhandelaar die jij uitkiest.
Weet dat documenten heel eenvoudig te vervalsen of zelf te maken zijn, dus die bieden geen garantie. Een test op echt of nep goud bij een juwelier of erkende goudhandelaar wel.
Nep goud en water
Als je goud krijgt aangeboden, dan kun je met behulp van water al een hele snelle test uitvoeren. Doe een ruime hoeveelheid water in een beker, vaas of emmertje (afhankelijk van de grootte van het gouden object) en laat hier het goud vervolgens in vallen. Er is nep goud in omloop dat je er op deze heel eenvoudige manier uithaalt, want dit nep goud blijft drijven. Echt goud blijft nooit drijven en zal altijd direct als een baksteen naar de bodem zinken.
Check het goud altijd op roest, want zoals je misschien wel weet, kan goud niet roesten. Elk roestvlekje, hoe klein dan ook, bewijst dat je met nep goud te maken hebt. Uiteraard is deze test niet waterdicht, om maar eens een woordspeling te gebruiken. Je zult dus wellicht een aanvullende test moeten doen, want dat het ‘goud’ dat je aangeboden krijgt meteen zinkt, betekent niet per definitie dat je dan direct met echt goud te maken hebt.
Nep goud en azijn
Net zoals water en nep goud geen vrienden van elkaar zijn, zo zijn nep goud en azijn dit ook niet. Azijn zorgt er in het geval van nep goud voor dat het verkleurt. De test is minstens zo eenvoudig als de hierboven beschreven test, alleen heb je er iets meer tijd voor nodig.
Leg het ‘goud’ op een vlakke ondergrond neer, zodat het azijn niet wegvloeit. Doe vervolgens een paar druppeltjes azijn op het goud en geef het even de tijd om op het al dan niet edele metaal in te werken. Wanneer je na ongeveer een kwartiertje ziet dat het metaal verkleurt is, dan heb je te maken met nep goud. Echt goud verandert namelijk niet van kleur door azijn.
Pas wel op met azijn als het ‘goud’ zogenaamde halfedelstenen bevat. Deze halfedelstenen kunnen door het azijn aangetast/beschadigd raken.
Nep goud en verkleuringen
Goud is een relatief zacht edelmetaal. Dit betekent dat het aan slijtage onderhevig kan zijn. Dit is vrij gemakkelijk te herkennen bij voorwerpen die verguld zijn en dus niet van echt goud zijn. Dit kunnen sieraden zijn, maar ook munten en gebruiksvoorwerpen.
Onderwerp het goud aan een visuele inspectie, liefst met een sterk vergrootglas, en kijk of je verkleuringen aan het goud kunt ontdekken. Echt goud verkleurt niet, maar een voorwerp dat verguld is kan wel verkleuren. Door slijtage kan op sommige plekken de vergulde laag weggesleten zijn. Dat betekent dat je dan een verkleuring ziet, omdat het materiaal onder de vergulde laag dan zichtbaar wordt.
Een sieraad van echt goud zal ook nooit een verkleuring op je huid achterlaten door invloed van zweet en/of talg. Een koperen sieraad zal groene verkleuring op je huid achterlaten en zilver zwarte verkleuringen.
Nep goud en magneten
Voor deze test kun je niet uit de voeten met een simpele huis-tuin-en-keuken-magneet. Wil je de magneettest goed uitvoeren, zorg er dan voor dat je een neodymiummagneet in huis haalt. Deze is beduidend sterker en daarmee meer betrouwbaar.
Beweeg de magneet over het goud. Blijft het goud aan de magneet plakken? Helaas, je hebt met nep goud van doen. Goud is niet magnetisch, maar weet ook met deze test dat je er niet volledig op kunt vertrouwen dat je met echt goud te maken hebt als het goud niet aan de magneet plakt.
Keurmerken
Goud heeft veelal een keurmerk dat is afgegeven door zogenaamde waarborgkantoren. Kijk dus goed of het goud dat je aangeboden krijgt zo’n keurmerk heeft. Voor meer info over keurmerken verwijzen we je naar dit artikel.
Wat goed is om te weten is dat keurmerken weggesleten kunnen zijn en soms met het blote oog niet waarneembaar zijn, omdat ze heel klein zijn aangebracht op het gouden object. Dus wanneer je het goud aan een visuele inspectie onderwerpt, zorg er dan voor dat je dit met voldoende licht en een goed vergrootglas doet.
DIY goudtesten
Met behulp van een do-it-yourself test kun je vrij eenvoudig bepalen of je met echt of met nep goud te maken hebt. Je koopt dit soort kant en klare testsetjes snel en gemakkelijk online. Voor je het testsetje gebruikt lees je eerst de gehele gebruiksaanwijzing, zodat je er absoluut zeker van bent dat je de test op de juiste manier uitvoert.
We hebben reeds eerder een artikel gewijd aan zelf goud testen. Pas op met DIY-testsetjes, omdat eventuele chemische middelen schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid op het moment dat je er niet zorgvuldig mee omgaat.
Bijten in goud?
Je kent vast het beeld wel van sportmensen die een gouden medaille gewonnen hebben en hier zogenaamd in bijtend mee op de foto gaan. Bijten in goud is namelijk één van de alleroudste testen die er zijn om te ontdekken of goud echt is of nep.
Wanneer je tandafdrukken zichtbaar zijn in het goud, dan is de kans groot dat je met echt goud te maken hebt. Goud is immers, zoals we eerder al opmerkten, een relatief zacht materiaal. Aangezien je wel erg hard moet bijten in het vermeende goud om deze test te doen, raden we je dit ook af. We noemen deze ‘test’ alleen omdat deze vroeger werd gedaan en er toentertijd nog nauwelijks andere manieren van testen bekend waren.
Tot slot
Er zijn vast en zeker nog een aantal testjes die je helpen om echt goud van nep goud te onderscheiden. Wij hebben de meest eenvoudig uit te voeren testjes genoemd en nogmaals, deze bieden vaak niet het sluitende bewijs of goud nep of echt is.
Aanvullende testen bieden dan meer zekerheid, maar die echte zekerheid krijg je als je het goud dat je aangeboden krijgt, laat testen door een juwelier of erkende goudhandelaar. Wij adviseren je altijd voor deze laatste optie te gaan, zodat de kans dat je opgelicht wordt een stuk kleiner is.