De Geschiedenis van de Zilverprijs

Om een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag wat zilver is, en de waarde van zilver, gaan we eerst terug in de tijd.

5000 – 3500 jaar voor Christus

Het is niet geheel duidelijk wanneer zilver werd gemijnd en gebruikt. Vanuit archeologische vondsten zal het tussen 5000 en 3500 jaar voor christus zijn. Het kwam als eerste voor in Egypte en langs de rivier de Eufraat (Eufraat is een belangrijke historische rivier die in het westen van Azië loopt). Het zilver dat men won werd voornamelijk gebruikt als versiersels.

In 4000 voor Christus droegen Egyptenaren zilver als halssnoeren.

Luna

Zilver staat ook wel bekend onder de naam Luna. Dit komt nog uit de tijd 4000 – 3500 voor Christus. In de Egeïsche zee werd zilver van lood gescheiden. De zee, goden, en de maan waren aan elkaar verbonden volgens de mensen toen. Spiritualiteit nam de overhand en zilver werd als symbool gezien van een halve maan. Zilver zou moeten helpen om kwalen te genezen.

Waardestijging Zilver

Zilver werd als betaalmiddel gebruikt vanaf ongeveer 2000 voor Christus. Echter werd hiermee in deze periode nog amper gehandeld. Vanaf 700 voor Christus kreeg zilver een vlucht. In deze tijd werd zelfs de eerste economie rond zilver opgezet. De economie kwam tot stand in Mesopotamië.

In de middeleeuwen was zilver een belangrijk edelmetaal waar veel waarde aan gehecht werd. Zo was zilver het meest gebruikte materiaal voor een handelsmunt in de 19de eeuw. Ongeveer 1500 jaar later werd er langzaam gedacht aan de handel met gouden munten.

1792

De nationale munt van de Verenigde staten was van zilver gemaakt. Dit edelmetaal zorgt uiteindelijk voor het monetair systeem in de Verenigde staten. Ze gebruikten het dus om de waarde van hun dollar stabiel te houden.

Naast dat zilver een betaalmiddel werd, werd en wordt het ook gebruikt voor diverse andere dingen. Denk aan bestek, kunstvoorwerpen, juwelen, pannen, etc.

Hoe Komt de Zilverprijs tot Stand?

Zilver is over de gehele wereld nog altijd erkend en waardevol. Het is een schaars edelmetaal. Het gaat dus bij zilver, net als bij alles wat waarde heeft, om de vraag en aanbod van het gewilde product.

Wanneer er veel vraag is naar een product maar hier maar een beperkt aantal van is, dan stijgt de waarde. Is er veel van een product op de markt en zijn er weinig kopers, of in dit geval investeerders, dan daalt de waarde. Dit gebeurt dus ook met de waarde van zilver. Het heeft geen vaste prijs of waarde.

Waarde van zilver

De koers is fluctuerend. Om te bepalen wat de waarde is van een fysiek zilveren object, kijkt men naar het gewicht. Dus zoveel gewicht staat voor zoveel dollar (of euro).

Na de 2de wereldoorlog werd de dollar gekozen als valuta die internationaal gebruikt zou gaan worden. Dit is dan ook de reden waarom zilver vaak uitgedrukt wordt in een hoeveelheid Troy ounces per dollar. 1 troy ounce staat gelijk aan ongeveer 31 gram.

Legering

Men kijkt echter niet alleen naar het gewicht. Wanneer je bijvoorbeeld een sieraad inwisselt bij een juwelier zal hij allereerst zoeken naar een gravering in het zilver. De gravering geeft aan hoe puur het zilver is. Puur zilver is namelijk erg buigzaam waardoor je er geen sieraad van kunt maken. Daarom wordt het gemengd met andere materialen zoals bijvoorbeeld koper. Zo’n mengsel heet een legering.

Zo heb je bijvoorbeeld sterling zilver (meest voorkomende zilver). Er staat dan 925 gegraveerd in het zilver. Dit houdt in dat 92.5% van het sieraad uit zilver bestaat en 7.5% uit een ander materiaal. Staat er 835, dan bestaat het mengsel uit 83.5% zilver met 16.5% van een ander metaal. Zoals je je kunt voorstellen is de waarde van 925 sterling zilver hoger dan die van 835.

Welke Factoren Beïnvloeden de Zilverprijs?

Er zijn verschillende factoren die de zilverprijs beïnvloeden. Wanneer er gekozen wordt of men wil investeren in zilver dan worden de volgende punten in overweging genomen:

Industriële toepassing

Dat zilver voor diverse producten gebruikt wordt is wel duidelijk. De reden hiervoor is omdat het bijvoorbeeld, een goed elektrisch geleider is en omdat het een hoge weerstand heeft tegen corrosie, en bacteriële kolonisatie. Zilver wordt gebruikt voor onder anderen medicijnen, sieraden, batterijen, fotografie, touchscreen, 3D- printers, en 5G- technologie.

Doordat wetenschappers hard aan het werk zijn om 5G- te produceren, en het in sommige landen al gebruikt wordt verwacht het Amerikaanse silver instituut dat de kans op de vraag naar zilver zal toenemen. Hoe meer mensen het willen hoe meer de waarde omhoog zal gaan. Naast 5G- technologie zijn ook andere producten als medicijnen en 3D- printers geliefd over de gehele wereld. Er wordt dan ook gezegd dat dit een reden kan zijn waarom zilver zijn waarde behoudt.

Vraag en aanbod

Zoals in de vorige paragraaf omschreven speelt vraag en aanbod een grote factor als het aankomt op de zilverprijs. Willen veel mensen het hebben, maar is het aanbod schaars, dan zal de waarde toenemen en de koers dus ook. Is er weinig vraag naar, dan beïnvloed dit de koers negatief en zakt de waarde van zilver. De industriële toepassing draagt hier dus ook zijn steentje aan bij.

Goudprijs

De zilverprijs wordt ook beïnvloed door de goudprijs. Ondanks dat het twee verschillende edelmetalen zijn, kun je uit het verleden opmaken dat de ene de andere beïnvloed. Beide zijn gewilde metalen om hun eigen redenen. De zilverwaarde gaat dan dus mee met de goudwaarde. Ondanks dat de koersen vaak enigszins gelijk oplopen en dalen beweegt zilver meer op en neer dan goud. Daarom zien beleggers vaak minder risico in het beleggen van goud dan in zilver.

Recyclen

Een andere factor die een grote invloed heeft gehad de afgelopen jaren op de prijs van zilver is de recycle industrie. Steeds meer zilver wordt gerecycled, omgesmolten en hergebruikt. Deze industrie op zich is al een miljarden industrie.

Een voorbeeld is die van juwelen. De zilveren juwelen worden vaak goedkoop gekocht van mensen die hun sieraden inwisselen, en duur verkocht. Dit betekent dat er meer zilver in omloop is dat niet gemijnd hoeft te worden. De waarde daalt dan, maar de juwelen kunnen nog steeds even duur zijn. Hoe meer dit gedaan wordt hoe meer het dan ook de wereldmarkt waarde van zilver beïnvloed.

Waarde van de Dollar

Zoals eerder omschreven wordt de zilverprijs vaak uitgedrukt in Amerikaanse Dollar omdat dit na de 2e wereldoorlog werd gekozen als de internationale valuta. Wanneer de dollar waarde lager wordt dan wordt de zilver waarde hoger. En andersom wanneer er valuta-inflatie of -deflatie ontstaat in een land, dan kan een edelmetaal als zilver dit opvangen. Dit wordt gedaan als compensatie om de waarde van je beleggingen te behouden. Zodra de crisis, of ook wel financiële stress genoemd, voorbij is, zakt de waarde van zilver vaak weer.

Rente en de zilverprijs

Wanneer de banken veel rente geven, is de vraag naar zilver minder. Geven de banken weinig renten, dan gaan mensen kijken of ze hun geld beter kunnen investeren. Waaronder dus ook in zilver. Dit zie je terug aan de waarde van dit edelmetaal. Wat banken aan rente geven, is dus ook van invloed op de zilverprijs.

Onrust in de wereld

Een andere factor die de koers van zilver beïnvloedt is de onrust die er op dat moment in de wereld is. Of de zilverprijs stijgt of daalt hangt samen met de reden van de onrust. Is er bijvoorbeeld een economische crisis gaande, dan zal je dus vaak zien dat de waarde van zilver stijgt.

Olieprijs

Als laatste benoem ik nog kort de olieprijs. Dat de olieprijs ook echt de zilverprijs beïnvloedt is niet met 100% juistheid te zeggen. Sommige geleerden zeggen dat de olieprijs geen invloed heeft op de zilverprijs waar andere juist weer zeggen van wel.

De reden dat de olieprijs wel als factor wordt beschouwd is omdat er een correlatie lijkt te zijn tussen de twee, als je het over de jaren bekijkt. Het argument dat gebruikt wordt is dat het winnen van zilver energie-intensief is waar olie voor gebruikt wordt. Stijgt de prijs van de olie dan neemt de waarde van zilver ook toe en visa versa.

Is de Zilverprijs Wereldwijd Hetzelfde?

De waarde van zilver is wereldwijd hetzelfde wanneer het om beleggen gaat. Het maakt niet uit waar je het virtuele zilver koopt. Of je het nou vanaf je computer in Azië koopt of vanuit Europa.

Er is wel een verschil in muntprijs. De zilvermunt die wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar is een waardevol zilver. Koop je bijvoorbeeld de Canadese zilveren Maple leaf munt, de Engelse zilveren Britannia munt, of de Australische zilveren Kangaroo munt, ze zijn alle drie bekende beleggingsmunten.

Als het gaat om bijvoorbeeld zilveren juwelen dan kan de prijs in andere landen wel verschillend zijn. Zo wordt er gezegd dat je in bijvoorbeeld een land als Turkije goedkopere sieraden van goud en zilver kunt kopen omdat het vervoeren van het edelmetaal naar het land toe al goedkoper is. Ook liggen de lonen daar lager. Koop je daar een sieraad en verkoop je het in Europa dan zou je daar wel eens winst op kunnen maken.

Als je er aan denkt om zilver of goud in het buitenland ‘goedkoop’ te gaan kopen, houd er dan wel rekening mee dat je ook genept kunt worden. Ze verkopen je bijvoorbeeld sterling zilver (925) maar je krijgt daadwerkelijk een 835 legering van zilver en een ander metaal. Ben je geen kenner of weet je niet zeker of je de verkoper kan vertrouwen, denk dan nog een keertje na of je het sieraad echt wel wilt hebben en het niet alleen voor de verkoop is in het eigen land. Met alle gevolgen van dien.

Wat was de Hoogste Zilverprijs Ooit?

Dat de prijs van zilver fluctuerend is na het lezen van het bovenstaande is wel duidelijk geworden. Dat houdt uiteraard ook in dat er een periode geweest is waar de zilverprijs op zijn hoogst was qua prijs ofwel de waarde van dit edelmetaal.

Tussen 2010 en 2011 is de hoogste waarde tot nu toe gemeten. De waarde was toen €1.003,10.- per kilo of €31,10.- per troy ounce. Dit is de waarde van puur zilver. Dit is dus geen mengsel van zilver met een ander metaal.

Er wordt gespeculeerd dat de reden dat de zilverprijs toen zo hoog was is vanwege beleggers die probeerde te profiteren van de prijsstijging. Veel vraag en weinig aanbod dus.

Wat is de Goud-Zilver Ratio?

Vaak wordt er gebruik gemaakt van de goud-zilver ratio. Maar wat houdt dit nou precies in? De precieze definitie van de goud – zilver ratio is niks meer of minder dan de hoeveelheid zilver dat je voor je goud kunt kopen.

De goud – zilver ratio is niet stabiel, dit houdt in dat de verhouding dus constant verandert. Het ene moment zal je meer zilver krijgen voor je goud of goud voor je zilver dus. Wanneer de ratio stijgt, dan wordt goud meer waard. Wanneer er een economische crisis situatie zich voordoet, dan stijgt ook de waarde van goud en de goud- zilver ratio.

Dit is omdat men goud als een veiligere belegging ziet omdat de goudwaarde stabieler is dan die van zilver. Is de crisis voorbij en stijgt de economie dan daalt de goud-zilver ratio. Dit is omdat zilver meer gebruikt wordt in de industriële markt. De vraag naar zilver wordt dus groter en de waarde van zilver stijgt waarbij het verschil tussen de waarde van goud en zilver afneemt.

Waarom is Fysiek Zilver Duurder?

Er is een verschil tussen fysiek zilver kopen en zilver op papier. Wanneer je fysiek zilver koopt krijg je ook daadwerkelijk zilver thuis. Koop je het op papier dan staat het digitaal in een digitale portefeuille.

Bewerking van zilver

Fysiek zilver koop je of in een staaf of als munt. Het bewerken van het zilver kost geld. Zo moet het gewonnen worden uit mijnen, omgesmolten worden, en als laatste getransporteerd worden. Hier komen veel uren en mensen bij kijken. Hoe meer werk iets is om te produceren hoe hoger de kosten. Koop je papier zilver, dan komt er geen fysieke productie aan te pas.

Opslag

Fysiek zilver is zwaar en neemt een hoop ruimte in beslag. Vroeger werd het zilver vaak opgeslagen bij banken. Echter, zijn er nog maar weinig banken die zilver accepteren en opslaan. Ook zij hebben de ruimte hier niet meer voor. Wil je zilver zelf opslaan, dan wordt er geadviseerd om zilveren munten te kopen in plaats van staven, omdat deze minder ruimte in beslag nemen.

BTW

Een andere reden waarom fysiek zilver duurder is, is omdat je er BTW over moet betalen. Zilver wordt gezien als een belangrijk en waardevol grondstof. De BTW op zilver bedraagt dan ook 21%. Er bestaat wel zoiets als een margeregeling. Hieronder kun je daar meer over lezen.

Zoals je hierboven kan lezen betaal je gewoon belasting over zilver. De reden hiervoor is dat zilver gezien wordt als industrieel grondstof. Het BTW percentage op zilver bedraagt 21%. Daarnaast is het onderdeel van je vermogen en valt het binnen box 3.

Margeregeling

De belastingdienst ziet zilveren munten als een wettig betaalmiddel, maar ook als verzamelvoorwerp en kunst. Daarom is de margeregeling toegevoegd aan de wet. De margeregeling houdt in dat je alleen BTW betaalt over het verschil tussen de inkoop en verkoop van de munt ook wel de winstmarge. Zit hier een groot verschil tussen en maak je dus veel winst, dan betaal je meer belasting. Is het verschil tussen de inkoop en de verkoop klein dan betaal je minder belasting. De winst wordt 21% belast.

Waarom is Zilver een Goede Investering?

Er zijn diverse beleggers die aanraden om in zilver te beleggen. Dit heeft te maken met de potentie van een hoog rendement op zilver. Zilver is meer fluctuerend dan bijvoorbeeld goud waardoor er sneller meer winst te behalen is.

Als je de zilverprijs over de afgelopen jaren bekijkt zie je dit ook terug. De koers wisselt en daarmee de waarde. Een ander voordeel van het investeren in zilver is dat het een grondstof is die in de hedendaagse tijd veel gebruikt wordt. De verwachting is dat het zilver alleen maar weer meer gebruikt gaat worden in verschillende soorten technologie. Gebeurt dit? Dan wordt er voorspelt dat de waarde van zilver enorm zal toenemen.

Ondanks dat er positief gesproken wordt over het investeren in zilver blijft het uiteraard een risico. Het feit dat zilver fluctuerend is in waarde betekent ook dat de waarde flink kan dalen. Mocht je interesse hebben, dan raden wij aan om je goed te laten informeren door een professional die hier dagelijks mee te maken heeft.

Waarom Geen Zilver Kopen?

Naast de reden waarom zilver een goede investering is, zijn er natuurlijk ook altijd reden waarom je het niet zou kunnen doen. Op een lange termijn grafiek is zilver laag in waarde en wordt het ook wel geld van de armen genoemd.

De zilverprijs beweegt explosief. Dit betekent dat wanneer de waarde stijgt hij exponentieel stijgt, wanneer hij daalt, daalt hij ook exponentieel. Je kunt dus in een heel kort tijdbestek veel geld verliezen. Hierbij is het belangrijk dat je de markt in de gaten houdt.

Slim investeren en keuzes maken over je investering kost tijd. Het wordt geadviseerd om minimaal ongeveer een uur per dag het laatste nieuws over je belegging te lezen. Speculaties en waardes worden vaak gekoppeld aan gebeurtenissen. Hoe meer je hier van af weet hoe ‘veiliger’ je belegging is. Uiteraard kun je hier ook mensen voor inhuren die dit voor jou in de gaten houden. De mensen die je inhuurt moet je dan voor hun tijd en diensten betalen.

Is Zilver Goed Voor je Gezondheid?

Zilver werd van oudsher niet gebruikt als handelsmiddel alleen, maar juist om de medische eigenschappen die dit natuurproduct van zichzelf bezit.

Zilver wordt al duizenden jaren gebruikt voor zijn helende en anti- bacteriële eigenschappen. De oude Grieken- en Romeinen gebruikte het al. Voordat de farmaceutische industrie bestond werd zilver al gebruikt als antibiotica.

Zo werd het in het water gestopt om het water vers te houden, wijn werd in zilveren kannen geschonken om de wijn goed te houden, en bestek en servies werd er van gemaakt omdat bacteriën er niet op kunnen groeien.

Pas in de jaren 1800 werd zilver herontdekt, en wordt het nog tot de dag van vandaag gebruikt in het maken van diverse soorten medicijnen.

Wat Laatste Gedachtes Over de Zilverprijs

Zilver is dus een natuurproduct wat gewonnen wordt uit de aarde. Het edelmetaal heeft vele kwaliteiten wat het uniek en erg gewild maakt. Dat het een belangrijk handelsmiddel is geweest en nog steeds is, is na het lezen van dit artikel hopelijk een stuk duidelijker geworden. Is het slim om te investeren in zilver? Dat kan alleen jij zelf beantwoorden.