Het verkopen van zilver lijkt zo op het eerste gezicht toch niet de meest moeilijke aangelegenheid. Dit klopt, want een koper voor zilver is helemaal niet zo moeilijk te vinden. Als je zilver hebt wat je graag wilt verkopen raden we je aan je eerst eens in dit zilver te gaan verdiepen.
Want wat voor zilver heb je eigenlijk? Is het eerste gehalte zilver, tweede gehalte of misschien ‘slechts’ derde gehalte zilver? En is het zilver dat je hebt puur zilver of gaat het om een gebruiksvoorwerp dat verzilverd is? Zo maar een aantal vragen die bepalend zijn voor de prijs die je voor het zilver krijgt. Daarnaast verdient de partij aan wie je jouw zilver wil verkopen ook wel enige research.
Met andere woorden, er zijn nogal wat factoren die de prijs van zilver bepalen. En zeg nu zelf, je wilt toch wel de juiste (lees: een eerlijke) prijs voor jouw zilver ontvangen? Na het lezen van dit artikel kom je goed beslagen ten ijs en heb je meer dan voldoende handvatten om te weten of je een eerlijke prijs voor jouw zilver krijgt.
Zilver verkopen, waarom zou je dit doen?
Zilver is een waardevol edelmetaal. Dit verklaart direct waarom mensen soms hun zilver verkopen, namelijk geldnood. Met zilveren voorwerpen is het moeilijk betalen, dus dan ligt het voor de hand om het zilver om te zetten in contant of giraal geld. Op deze manier krijg je even wat meer financiële lucht. Dit kan net genoeg zijn om je door financieel zwaar weer te helpen.
Het verkopen van zilver, zeker als je dit doet vanuit financiële overwegingen, is soms een erg moeilijke beslissing. Zilver, bijvoorbeeld in de vorm van sieraden, heeft veelal ook een emotionele waarde. Denk hierbij maar eens aan erfstukken en dan begrijp je vast en zeker wat we hier mee bedoelen. Andere voorbeelden van zilver met een emotionele lading zijn vaak trouw –en verlovingsringen.
Toch zijn er ook voldoende mensen die niet gedwongen hun zilver van de hand willen doen. De reden hiervoor is dat ze eigenlijk helemaal geen binding hebben met dit zilver. Wat voor de één een zilveren voorwerp met emotionele waarde is, kan voor een ander immers precies het tegenovergestelde zijn. Deze laatste groep maakt het zilver liever ten gelde, dan het ergens op zolder in een doos verdwijnt.
Welke soorten zilver onderscheiden we eigenlijk?
Er zijn verschillende soorten zilver. De waarde van deze soorten verschilt sterk. Laten we daarom de belangrijkste soorten zilver eens onder de loep nemen. We beginnen met zilver in de meest zuivere vorm, het pure zilver. Dit zilver kom je vrijwel nooit tegen in de vorm van sieraden, bestek of in andere zilveren voorwerpen.
Dit komt omdat zilver in de meest pure vorm namelijk een heel zacht edelmetaal is. Zo zacht zelfs dat het niet geschikt is om te bewerken of verwerken tot sieraden of zilveren voorwerpen. Zo zal het heft van een zilveren mes nooit uit puur zilver bestaan, omdat de kans groot is dat het buigt wanneer er mee gesneden wordt.
Om zilver geschikt te maken voor bewerken wordt er een ander metaal bij het zilver gevoegd. Op deze manier wordt het zilver harder, waardoor het wel te bewerken is. Eerste gehalte zilver is een voorbeeld van zilver waar een ander metaal aan toegevoegd is, koper in dit geval. Eerste gehalte zilver bestaat voor 92,5% uit zilver in de meest pure vorm en voor 7,5% uit koper. De internationale aanduiding van eerste gehalte zilver is ‘Sterling Silver’. Een andere aanduiding voor dit type zilver is 925/1000 en in keurmerken kom je dit tegen als ‘.925’. Eerste gehalte zilver komt het dichtst bij zilver in de meest zuivere vorm en heeft een mooie, karakteristieke glans. Hierdoor is het juist dit type zilver dat veelal gebruikt wordt voor het vervaardigen van zilveren sieraden.
Tweede gehalte zilver is een andere, veel voorkomende, soort zilver. Ook aan dit zilver is een ander metaal toegevoegd en, wederom, is dit meestal koper. In het geval van tweede gehalte zilver gaat het om zilver dat bestaat uit 83,5% zilver in zijn meest pure vorm en voor 16,5% uit koper. Dit zilver is zeer hard, maar door het hoge gehalte aan koper mist het zijn mooie zilveren glans. Hierdoor wordt dit type zilver nauwelijks gebruikt voor het maken van zilveren sieraden. Internationaal wordt tweede gehalte zilver ook wel ‘white metal’ genoemd. Ook dit heeft alles te maken met het relatief hoge percentage koper dat toegevoegd is aan het zilver in zijn meest pure vorm. Op keurmerken herken je dit specifieke zilver aan de aanduiding ‘.835’.
De laatste soort zilver dat we graag onder je aandacht willen brengen is, je raadt het misschien al, het zogenaamde ‘derde gehalte zilver’. Derde gehalte zilver bestaat voor 80% uit puur zilver en voor 20% uit koper. Dit type zilver wordt, vanwege de hardheid ervan, voornamelijk gebruikt voor het maken van zilveren gebruiksvoorwerpen. In keurmerken herken je dit zilver aan de aanduiding ‘.800’.
Wanneer we naar de waarde kijken van deze verschillende soorten zilver, dan is de conclusie dat zilver in zijn meest zuivere vorm het meest waardevol is. Tweede in rij is het eerste gehalte zilver, gevolgd door het tweede gehalte zilver. Het derde gehalte zilver is de minst waardevolle soort zilver. Het loont dus zeker de moeite om te weten welk type zilver je hebt wanneer je dit van plan bent te gaan verkopen.
Hoe kom je erachter welke soort zilver jij hebt?
Er zijn nogal wat manieren hoe je erachter kunt komen welke soort zilver jij hebt en of je inderdaad wel met zilver van doen hebt. Elders op deze website hebben we hier een heel artikel aan gewijd. Kijk hier als je hier meer over wilt lezen. We volstaan hier dan ook slechts met het noemen van een aantal manieren waarop je zilver kunt testen. Zilver testen kun je op de volgende manieren doen:
- met behulp van de toetssteenmethode
- met behulp van een magneet
- door middel van ijs
- met behulp van bleek
- door een geluidstest te doen
De meest betrouwbare manier om zilver te testen is door de toetssteenmethode te gebruiken.
Het checken van keurmerken op zilver
Een andere manier om erachter te komen met welke soort zilver je van doen hebt, is het checken van het zilver op keurmerken. Aan zilver dat in Nederland wordt verhandeld worden wettelijke regels gesteld. Eén van de regels waaraan zilver moet voldoen is dat het moet zijn voorzien van een keurmerk. Onderstaande afbeelding laat zien welke keurmerken er zoal zijn:
Nu kan het natuurlijk heel goed zijn dat jij zilver hebt dat uit het buitenland afkomstig is. Daar zal je bovenstaande keurmerken niet op tegenkomen. Dit wil niet zeggen dat je dan niet op basis van een visuele inspectie van het zilver erachter kunt komen welke soort zilver je hebt. Je kunt hier namelijk de internationale aanduidingen voor zilver op tegenkomen (.925, .835 en .800).
Verder kun je nog de letters ‘BWG’ tegenkomen op zilver. BWG staat in dit geval voor ‘beneden wettelijk gehalte’ en dit geeft dus aan dat het om zilver gaat, dat voor minder dan 80% uit zilver in zijn puurste vorm bestaat.
Juweliersloep, 40x25, met LED verlichting
Weeg het zilver!
De twee belangrijkste factoren die de waarde van zilver bepalen zijn de soort zilver en het gewicht hiervan. Weeg daarom altijd jouw zilver voordat je naar een verkopende partij gaat.
Dit geeft je niet alleen een eerste indicatie van de waarde ervan (mits je weet welk type zilver je hebt), maar zo kun je ook de betrouwbaarheid van de verkopende partij checken. Hierbij wel aangetekend dat de kans groot is dat het wegen van zilver op een keukenweegschaal een andere uitkomst biedt dan wanneer een professionele inkoper dit doet op een precisieweegschaaltje.
Punt van aandacht bij het wegen van zilver is dat het gaat om het zilver en niets anders dan het zilver. Het meewegen van een lederen horlogebandje heeft bijvoorbeeld geen enkele toegevoegde waarde.
Mini precisie keuken weegschaal - 0,01 tot 200 gram
De actuele waarde van zilver
De prijs van zilver is voortdurend in beweging. Uiteraard spelen vraag en aanbod een rol bij het bepalen van de actuele waarde. Daarnaast spelen ook andere factoren hier een rol bij. Denk hierbij niet alleen aan economische ontwikkelingen, maar ook aan internationale (politieke) ontwikkelingen.
Ben je van plan om zilver te gaan verkopen, dan raden we je aan om enige tijd de koersen van zilverprijzen te volgen. Je wilt immers wel op het juiste (lees: voor jou meest gunstige) moment verkopen. Hierbij aangetekend dat het erg lastig is om te bepalen wat nu precies het juiste moment is. Maar als je ziet dat de prijs van zilver al enkele dagen (flink) stijgt, dan kan het de moeite lonen om nog even met verkopen te wachten.
En hoeveel is jouw zilver dan waard?
Als je de actuele prijs van zilver weet en je weet welke soort zilver je hebt, dan is het uitrekenen van de waarde hiervan kinderspel. Onderstaande formule laat je direct zien wat de waarde van jouw zilver is:
Gewicht van jouw zilver x de zilverprijs per gram = de waarde van jouw zilver
Wanneer je verschillende soorten zilver hebt, dan let je er uiteraard wel op dat je deze apart weegt. Wat de prijs per gram zilver betreft, gebruik je natuurlijk wel die prijs die hoort bij het type zilver dat je hebt. De uitkomst van deze berekening is geen garantie dat je deze prijs ook daadwerkelijk voor jouw zilver zal krijgen. De uitkomst is dan ook puur indicatief, omdat er ook altijd wordt gekeken naar de staat waarin het zilver zich bevindt.
Zilveren munten verkopen
Als je zilveren munten hebt die je wilt verkopen, dan kun je je een hoop moeite besparen. Zilveren munten worden namelijk gewoon verhandelt als zilveren munten. Doorslaggevend voor de prijs is de staat waarin de zilveren munten verkeren. Zilveren munten worden voornamelijk verhandelt bij zogenaamde muntkantoren. Nederland kent een aantal zilveren munten, waarvan de zilveren rijksdaalder, de zilveren gulden en het zilveren tientje de meest bekende voorbeelden zijn.
Naast Nederland zijn er ook andere landen die zilveren munten hebben uitgegeven. Het merendeel van deze buitenlandse zilveren munten is goed verhandelbaar bij, eveneens, de eerder genoemde muntkantoren.
Daarnaast is er nog zoiets dat ‘Bullion munten’ heet. Bullion munten zijn zilveren (of gouden) munten die specifiek als belegging worden gebruikt. Het zijn munten die geen wettig betaalmiddel zijn, maar echt in –en verkocht worden als zijnde beleggingen. Voorbeelden van dit soort munten zijn de Canadese Maple leaf 1 ounce, de Australische Koala/Kookaburra 1 kilo en de American Eagle 1 ounce uit de Verenigde Staten.
TIP! Mocht je zilveren munten willen gaan verkopen, ook dan raden we je aan om de koersen hiervan gedurende enige tijd te volgen.
Zilveren baren verkopen
Net zoals goud, kun je zilver ook in de vorm van ‘baren’ tegenkomen. Deze ‘zilveren broodjes’ zijn goed verhandelbaar en bovendien erg eenvoudig op echtheid te testen. Zilveren baren zijn voorzien van stempels van de producent die ze gemaakt heeft. Wanneer deze producent voor komt op de zogenaamde ‘Good Delivery List’ van de LMBA, dan weet je dat je te maken hebt met echt zilver dat door een betrouwbare en gerenommeerde producent is vervaardigd.
LMBA staat voor London Bullion Market Association en bestaat sinds 1987. De LMBA verstrekt keurmerken aan zilver –en goudproducenten die voldoen aan de strenge eisen van de LMBA. Wanneer een producent aan deze eisen voldoet, dan komt hij op de Good Delivery List te staan. Heb je zilveren baren van één van de producenten die op deze lijst voorkomen, dan kun je er zonder meer van uit gaan dat het gehalte aan edelmetaal in de zilveren baar en het gewicht ervan voor 100% juist zijn.
Veel voorkomende zilveren voorwerpen
Naast sieraden kom je zilver vandaag de dag ook nog erg vaak tegen in bestek en servies. Zilveren bestek, zo heb je eerder al kunnen lezen, bestaat in elk geval niet uit zilver in zijn meest zuivere vorm. Bovendien is er veel bestek in omloop dat ‘verzilverd’ is. Dit betekent dat slechts de bovenlaag van het bestek van zilver is en het onderliggende materiaal niet. Verzilverd bestek is vaak niet tot nauwelijks buigbaar.
In ons land duikt met de regelmaat van de klok zogenaamd ‘djokja zilver’ op. Dit djokja zilver kom je meestal tegen in de vorm van zilveren serviesgoed. Dit is zilver afkomstig uit Indonesië en gezien de geschiedenis tussen beide landen is het niet verwonderlijk dat dit zilveren serviesgoed hier regelmatig tevoorschijn komt. Een keurmerk ontbreekt vaak op dit zilver, maar een aanduiding in getallen (bv. .835) vind je hier vaak wel op.
Zilver wordt ook in industriële vorm gebruikt (zilversoldeer bijvoorbeeld). Industrieel zilver is wat moeilijker te verkopen dan ander zilver. Dit komt omdat het wat moeilijker is om het gehalte zilver hierin te bepalen. Maar heb je industrieel zilver? Dan is dit zeker wel verkoopbaar, alleen loop je de kans dat het iets lastiger is om hier een koper voor te vinden.
Aan wie ga jij jouw zilver verkopen?
Je hebt nu heel wat informatie om jouw zilver te gaan verkopen. Rest nog de vraag aan wie je dit gaat doen. Je kunt hiervoor terecht bij handelaren in edelmetaal, maar zeker ook bij juweliers. Ga niet direct met de eerste de beste koper in zee. Immers, je weet nu wat er allemaal komt kijken bij het verkopen van zilver, dus besteedt ook even aandacht aan de laatste stap.
Natuurlijk kun je vandaag de dag online de nodige research plegen naar inkopers van zilver. Bekijk eens een website of, beter nog, bel er eens een aantal. Stel gerichte vragen en vraag hierbij zeker ook naar de inkoopprijzen die zij rekenen. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet serieus genomen wordt of er wordt onduidelijk gedaan over de inkoopprijzen, dan moet je je direct afvragen of je met deze partij wel zaken wilt doen.
Handelaren in edelmetaal zijn specialisten in hun vak. Zij weten als geen ander jouw zilver snel door te verkopen en mede hierdoor krijg je bij deze specialisten vaak de beste prijs voor jouw zilver. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je hier naar toe moet, want de keus is te allen tijde geheel aan jou. Wel is het goed om te weten dat je hier vaak een eerlijke prijs krijgt aangeboden voor jouw zilver.
Tot slot
Wanneer je je goed hebt voorbereid op het verkopen van jouw zilver, dan heb je waarschijnlijk ook een bepaalde prijs in gedachten die je voor dit zilver krijgt. Hou er rekening mee dat dit niet altijd de prijs zal zijn die je krijgt aangeboden. Zo hou jij misschien rekening met de emotionele waarde van bijvoorbeeld een zilveren sieraad, maar een inkoper van zilver zal dit niet doen. Hij/zij heeft immers geen enkele binding met het sieraad in kwestie.
Hoewel je misschien kunt aantonen welke soort zilver je ter verkoop aanbiedt, moet je er niet raar van opkijken als een inkoper het zilver toch ook zelf gaat testen. Zie dit niet als een gebrek aan vertrouwen richting jou. Net als jij zeker wil zijn van een eerlijke uitkomst, zo wil een inkoper dit ook.
Vraag altijd of je bij het testen aanwezig mag zijn. Dit voorkomt misverstanden en komt de eerlijkheid en betrouwbaarheid van het proces ten goede. Als alle testen achter de rug zijn, dan is het moment eindelijk daar en hoor je de prijs die je voor jouw zilver krijgt. Aan jou om hiermee akkoord te gaan of niet!
Wij wensen je in elk geval een goede prijs toe voor jouw zilver en heel veel succes bij de verkoop ervan!
Gebruikte bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilver