Wanneer we het over edelmetalen hebben, dan gaat het gesprek al snel over goud. Daarmee doen we een ander edelmetaal tekort, namelijk zilver. In dit artikel vertellen we je waar zilver voor of in gebruikt wordt om je te laten zien hoe veelzijdig dit fraaie edelmetaal is.
Geld en munten
Zilver is, samen met goud, vele eeuwen het materiaal geweest waarvan munten werden geslagen. Zilveren munten waren wereldwijd een wettig betaalmiddel. Wist je dat er meer dan tien talen zijn waarin zilver ook ‘geld’ als betekenis heeft?
Tegenwoordig wordt er geen zilver meer gebruikt voor onze betaalmunten. Voor herdenkingsmunten en bepaalde verzamelaarsmunten wordt daarentegen nog wel zilver gebruikt. Deze munten vertegenwoordigen waarde, maar zijn geen wettig betaalmiddel.
Zilver en zonnepanelen
Er is veel vraag naar zilver en die vraag heeft zeker een vlucht genomen met de intrede van zonnepanelen. Waar je een aantal jaren geleden nog een pionier was als je zonnepanelen op je dak plaatste, ben je vandaag de dag één van de velen.
Zilver speelt een belangrijke rol in de fabricage van zonnepanelen. In een zonnepaneel van gemiddelde grootte is ongeveer 15 tot 20 gram zilver verwerkt. Dit heeft tot gevolg dat een aanzienlijk percentage van de totale jaarlijkse hoeveel zilver die wordt gewonnen, naar de zonnepanelen industrie gaat (ongeveer 10%). Met alle verduurzamingsambities van overheden, milieuorganisaties, bedrijven en particulieren is de verwachting dat dit percentage verder zal stijgen.
Zilver en beleggen
Beleggen in edelmetalen als zilver is voor een groot aantal mensen dé manier om meer rendement te halen op bijvoorbeeld spaargeld. Ook professionele beleggers beleggen in zilver. De koers van zilver is een stuk grilliger dan die van bijvoorbeeld goud. Dit maakt beleggen in dit edelmetaal direct risicovoller.
Wanneer je onvoldoende verstand hebt van beleggen of geen tijd hebt om je te verdiepen in zaken als prijsontwikkeling, economische verwachtingen en sentiment rondom beleggen in zilver, doe je er verstandig aan dit of niet te doen of uit te besteden aan een professionele belegger.
Zilver en je gebit
Het is niet allemaal goud wat er blinkt. Zeker niet als het gaat om tanden en kiezen. Er zijn mensen die vanuit cosmetisch oogpunt een zilveren tand laten plaatsen. Gewoon omdat zij dit mooi vinden of omdat dit past bij een bepaalde status.
De kans is echter aanzienlijk dat ook jij zilver in je mond hebt. Zilver wordt namelijk gebruikt in de tandheelkunde, vaak voor amalgaanvullingen. Dit is een vulling die bestaat uit een legering van onder andere kwik en zilver. Amalgaanvullingen worden steeds minder gebruikt, omdat dit soort vullingen qua kleur opvallen in je mond. Een composietvulling die wit van kleur is, is veelal het alternatief.
Zilver en fotografie
Hoewel we tegenwoordig veelal digitaal foto’s maken, voornamelijk met onze mobieltjes, bestaat er nog steeds zoiets als analoge fotografie. Voor veel fotografen is deze manier van fotograferen nog steeds de ultieme vorm. Voor het ontwikkelen van analoge foto’s is zilver nodig. Het zal je vast niet verbazen dat de vraag naar zilver in deze sector wel beduidend is afgenomen met de intrede van digitale fotografie.
Desinfecterende eigenschappen
Iets wat veel mensen niet weten, is dat zilver desinfecterende eigenschappen heeft. Hierdoor is het zelfs geschikt om, weliswaar op heel beperkte schaal, water te zuiveren. Het gaat te ver om dit proces hier te beschrijven. Deze desinfecterende eigenschappen maakt zilver interessant voor de alternatieve geneeskunde. Zo wordt in deze tak van geneeskunde dit edelmetaal gebruikt als antibioticum.
Zilver en elektrische apparaten
In veel elektrische apparaten is zilver verwerkt. Vaak in slechts kleine hoeveelheden, maar toch. Dit komt omdat zilver een bijzonder goede elektrische geleiding kent. Met name in elektrische circuits wordt het edelmetaal veelvuldig gebruikt om componenten met elkaar te verbinden.
Ook in batterijen kan zilver verwerkt zijn. Wist je dat batterijen waar zilver legeringen voor zijn gebruikt 35% beter presteren dan lithium batterijen? Het is dat zilver relatief duur is, anders zouden batterijen voornamelijk van zilver legeringen zijn voorzien.
Zilver en sieraden
Zilver is een edelmetaal met een fraaie glans en laat zich bovendien relatief eenvoudig bewerken. Vandaar dat zilver een geliefd edelmetaal is om sieraden van te maken. Denk bij sieraden aan de breedste zin van het woord. Ringen, armbanden, kettingen, piercings, horloges enzovoort.
Daarnaast is en wordt zilver gebruikt voor het vervaardigen van kunstobjecten als bijvoorbeeld vazen en kandelaars. Verder wordt zilver ook gebruikt voor het ‘verzilveren’ van voorwerpen. Deze voorwerpen zijn gemaakt van niet-edelmetalen of edelmetalen die minderwaardig zijn ten opzichte van zilver. Door er een dun laagje zilver overheen te plaatsen, krijgt het voorwerp toch die mooie, luxe uitstraling.
Zilver in voedsel
Er is een kans dat je zo af en toe ‘zilver eet’. Toegegeven, dit is wellicht wat overdreven, maar weet dat zilver ook in de voedingsindustrie wordt toegepast. Vaak heb je zelf niet in de gaten dat in bepaalde producten zilver (in minieme hoeveelheden) is verwerkt. Vanzelfsprekend is dit aan strenge wet- en regelgeving gebonden, omdat er nog veel onduidelijk is over welke uitwerking zilver op ons lichaam en lichamelijk functioneren heeft.
Zilver in voeding is toegestaan als het als kleurstof wordt gebruikt, te herkennen op het etiket als E174. E174 mag alleen gebruikt worden in de buitenste laag van suikergoed, likeuren en versieringen van chocolade (bron: www.rivm.nl).
Zilver en spiegels
Een ander kenmerkende eigenschap van zilver is dat het licht goed reflecteert. Hierdoor is het een uitermate geschikt ‘ingrediënt’ voor het maken van spiegels. Nadeel is dat zilver hier, in vergelijking met het alternatief aluminium, eigenlijk te duur voor is. Zilver wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor spiegels van hoge kwaliteit, die veelal bedoeld zijn voor het hogere klantsegment.
Zilver als katalysator
Een katalysator is een stof die een bepaalde chemische reactie sneller kan laten verlopen, zonder dat deze stof daarbij zelf verandert. Zilver wordt als industriële toepassing als katalysator gebruikt. Onder andere voor de productie van methanal, een gas met een zeer sterke niet prettige geur.
Zoals je ziet, is zilver alom aanwezig in ons dagelijks leven. We kunnen simpelweg niet zonder dit edelmetaal. We realiseren ons dat deze lijst van toepassingen zeker niet compleet is. Deze lijst is dan ook vooral bedoeld om je een goed beeld te geven van de veelzijdigheid van dit fraaie edelmetaal.