Goud is en blijft één van de meest intrigerende edelmetalen die er zijn. Goud spreekt mensen al eeuwenlang aan. Niet in de laatste plaats vanwege de waarde van dit edele metaal. Tot op de dag van vandaag beproeven mensen hun geluk in de zoektocht naar goud, in de hoop rijk te worden.
Goudkoorts is dan ook van alle tijden en heeft deze je eenmaal in zijn greep, dan is het moeilijk om hier los van te komen. Het is dan ook zeker niet allemaal goud wat er blinkt, om maar eens een woordspeling te gebruiken. Goud wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. In dit artikel vertellen we je hier met veel plezier meer over.
Is goud een wettig betaalmiddel?
Goud is lang een wettig betaalmiddel geweest in veel landen. Zelfs in de oudheid werd er al betaald in goud of gouden munten. Lang heeft goud ook een grote rol gespeeld in het internationale financiële systeem. De waarde van de valuta van landen werd uitgedrukt in goud, direct of indirect. Hierbij werd de prijs van goud niet door vraag en aanbod vastgesteld, maar door de centrale banken. In 1971 kwam dit systeem ten einde en sindsdien wordt de prijs van goud wél bepaald door marktwerking, oftewel vraag en aanbod.
Vandaag de dag is goud in Nederland geen wettig betaalmiddel. Euromunten en eurobiljetten zijn de enige wettige betaalmiddelen die ons land kent. Dit ondanks dat er verschillende gouden munten zijn, zoals bijvoorbeeld het bekende ‘gouden tientje’. Je kunt dus niet betalen met goud of gouden munten. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. De waarde van goud wordt immers bepaald door vraag en aanbod en schommelt voortdurend. Je kunt niet van een winkelier verlangen dat hij of zij je goud weegt om te bepalen hoeveel dit waard is als je iets af wilt rekenen.
Goud als belegging
Hoewel je niet met goud kunt betalen, is goud zeer geliefd als belegging. Dit komt omdat goud beschouwd wordt als zijnde ‘waardevast’. De prijs van goud is voortdurend in beweging en zeker de laatste jaren sterk gestegen. Met name in onzekere (economische) tijden zie je dat mensen terugvallen op investeren in goud. Wanneer de economie aantrekt of de situatie in de wereld meer stabiel is, zie je dat mensen bereid zijn om hun goud te verkopen en te investeren in zaken die op dat moment meer rendabel zijn.
Wat beleggen in goud betreft, gebeurt dit voornamelijk in de vorm van beleggen in goudbaren en gouden munten (oud en gebruikt). Er zijn ook speciale gouden beleggingsmunten in omloop, waar de Afrikaanse Krugerrand en de Canadese Maple Leafs voorbeelden van zijn.
Goud in de ruimtevaart
Goud is een veel gebruikt edelmetaal in de ruimtevaart. Zo wordt goud gebruikt in het vizier van ruimtehelmen, om bescherming te bieden tegen de kracht van de zon. Daarnaast wordt goud verwerkt in de coating die aangebracht wordt op satellieten en andere kunstmanen. Mede door het gebruik van goud zijn de hitte werende schilden van deze satellieten en kunstmanen bestand tegen extreem hoge temperaturen.
Goud in je mobiele telefoon
Ja, dagelijks heb je letterlijk goud in handen en wel in de vorm van je mobiele telefoon. Reken jezelf niet gelijk rijk, want de hoeveelheid goud is verwaarloosbaar. Gemiddeld zit er ongeveer 0.03 gram goud in je mobieltje.
Goud is vooralsnog onmisbaar in je telefoon, omdat het nog steeds het beste materiaal is voor het verbinden van alle micro-elektronica in je telefoon. Goud geleidt heel erg goed en heeft als bijkomende voordelen dat het niet roest. Ook lokt het geen reactie uit met andere materialen die in je telefoon verwerkt zijn.
Sieraden en horloges
De mooie kleur, de prachtige glans en de wetenschap dat goud kostbaar is, maken het een geliefd edelmetaal om sieraden en horloges van te maken. Goud is een relatief zacht edelmetaal en laat zich daardoor makkelijk bewerken.
Om de hardheid van goud te vergroten wordt soms een ander edelmetaal toegevoegd aan goud. Of om het gouden sieraad een andere kleur te geven. Zo bestaat bijvoorbeeld rood goud uit een legering van goud, koper en zilver. Voor veel mensen is het dragen van gouden sieraden een symbool van status en welvaart.
Goud in je mond
Niet alleen de ochtendstond heeft goud in de mond. Ook veel mensen hebben goud in de mond, al dan niet uit nood geboren. Laten we beginnen met ‘niet uit nood geboren’. Voor een groep mensen is een gouden tand namelijk een bewuste keuze. Omdat ze dit simpelweg mooi vinden of omdat het past bij een bepaalde uitstraling of status die nagestreefd wordt. Denk hierbij aan de rapcultuur, waarin je dit fenomeen veel tegenkomt.
Een ander verhaal is het als je uit pure noodzaak goud in je mond hebt gekregen. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk de nodige ellende aan je gebit gehad en veel in de tandartsstoel gelegen. Zo wordt goud gebruikt in de tandheelkunde voor onder andere kronen en bruggen. Ook hier met voornaamste reden dat het sterk materiaal is dat niet tot nauwelijks aan slijtage onderhevig is.
Je ziet het gebruik van goud in de tandheelkunde wel teruglopen. Dat komt niet alleen door de hoge goudprijs, maar ook dat er steeds betere (lees: goedkopere) alternatieven op de markt zijn gekomen.
Goud als symbool van luxe
De luxe en elegante uitstraling van goud zorgt ervoor dat goud gebruikt wordt voor het maken van luxe, vaak huishoudelijke, goederen. Gouden kranen, een gouden lamp of kroonluchter, gouden servies of bestek… en ga zo maar door. Een gouden vaas of kandelaar, je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat wel een gouden variant van. Dit soort voorwerpen is maar voor een kleine groep mensen weggelegd.
Als industriële toepassing
Je hebt eerder al gelezen dat goud in je mobiele telefoon is verwerkt omdat goud een goede geleider is. Juist omdat goud een goede geleider is van zowel elektriciteit als van warmte, is het in de industrie een veel gebruikt edelmetaal.
Zo wordt goud gebruikt voor schakelaars, connectoren van premium kwaliteit en voor elektronische componenten. Hoewel er naarstig wordt gezocht naar een alternatief voor goud (vanwege de hoge prijs van goud) is dit alternatief nog niet echt gevonden.
Goud in de medische wereld
Goud wordt ook in de medische wereld toegepast, bijvoorbeeld voor onderzoek en behandeling van kanker. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan of goud kankercellen in het lichaam op kan sporen. Een ander voorbeeld is dat kleine gouden staafjes gebruikt worden bij de behandeling van prostaatkanker.
Goud in eten en drinken
Je leest het goed, goud wordt daadwerkelijk gebruikt in eten en drinken. Zo is er een restaurant waar je een pizza kunt bestellen waar als topping schilfertjes bladgoud op liggen. Of neem een bonbonnetje met daarop een schilfertje bladgoud. Drink hierbij een likeurtje (Bruidstranen) waar bladgoud aan toegevoegd is. Nog meer trek gekregen? Bestel dan een ‘gouden hamburger’ of ‘gouden pannenkoeken’.
Tsja, aan jou of je hier geld voor over hebt, want je snapt natuurlijk wel dat dit niet de goedkoopste gerechten en drankjes zijn. Over het gezondheidsgehalte van gouden gerechten lopen de meningen uiteen. Hier vellen wij in elk geval geen oordeel over. Weet in elk geval dat goud geen enkele voedingswaarde heeft en dat het ook nog eens geen smaak of geur toevoegt aan een gerecht.
In dit artikel hebben we je veel voorbeelden gegeven van toepassingen van goud. Zo heb je een goed beeld gekregen waarvoor dit kostbare edelmetaal allemaal wordt gebruikt. Weet echter dat deze lijst van toepassingen niet volledig is.