Goud, een edelmetaal dat al vele eeuwen de gemoederen bezighoudt. En dit ook nog vele eeuwen zal blijven doen. In het verleden meer dan eens aanleiding voor een oorlog. Tegenwoordig wordt er regelmatig op een andere manier om goud ‘gevochten’. Het is namelijk een grondstof die steeds schaarser wordt, terwijl er veel vraag naar is vanuit bepaalde sectoren.

Daarnaast is goud voor veel particulieren interessant. Hetzij als belegging, hetzij als een fysieke buffer die altijd waarde vertegenwoordigd. Particulieren kopen goud steeds vaker online. Dit heeft zijn voordelen en natuurlijk ook zijn nadelen.

Gemak dient de mens

Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of we kopen het online. De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn de vaak lagere prijzen die je online betaalt en het gemak dat online kopen biedt. Je regelt immers alles heel eenvoudig vanuit je luie stoel.

Dat geldt ook voor online goud kopen. Online kun je heel gemakkelijk de ontwikkelingen van de goudkoers volgen en deze afzetten tegen de prijs die een bepaald goudkantoor vraagt. Zo kom je er snel achter of een bepaald online goudkantoor echt wel zo interessant is als hij doet voorkomen.

Eenvoudig vergelijken van prijs en service

Minstens zo gemakkelijk is het om goudkantoren online met elkaar te vergelijken. Denk hierbij verder dan enkel en alleen de prijs die zij rekenen voor dit edelmetaal. Kijk ook of je reviews over een goudkantoor kunt vinden en welke (extra) service er wordt geboden.

Zo bieden verschillende online goudkantoren de mogelijkheid om fysiek goud voor je op te slaan. Ja, je betaalt hier natuurlijk voor, maar dit neemt aan de andere kant ook de nodige zorg uit je handen. Wat doet het bijvoorbeeld met je nachtrust als je een aanzienlijk bedrag aan goud in huis hebt. Vergeet ook niet dat je kosten hebt als je thuis goud bewaart. Denk hierbij aan mogelijk een hogere verzekeringspremie, een alarminstallatie en een goede kluis.

Online goud kopen is vaak nét iets voordeliger

In vergelijking met goud kopen bij een fysiek goudkantoor, ligt de prijs van goud online nét iets lager. Deze vlieger gaat vrijwel zeker op als je fysiek goud kopen vergelijkt met de aankoop van aandelen goud. Dit laatste doe je via een bank of een zogenaamde ‘broker’.

Lees voor je besluit goudaandelen te kopen altijd de kleine lettertjes in de overeenkomst die je aangaat. Zo weet je van tevoren welke kosten en/of commissie dit soort partijen in rekening brengen en dat kan vervelende financiële verrassingen voorkomen.

Niet locatie gebonden

Groot voordeel van digitaal goud kopen is dat je niet aan een bepaalde fysieke locatie van een goudkantoor vastzit. Het is immers maar de vraag of er een fysiek goudkantoor bij jou in de buurt is gevestigd. En als dit al het geval is, dan is het maar de vraag of dit een interessante of betrouwbare partij voor je is. Je hebt behoorlijk wat keus aan online goudkantoren, maar ga bij je keus nooit over één nacht ijs.

Betrouwbaarheid controleren

Wanneer je online goud koopt, dan gaat dit toch al snel om een behoorlijk bedrag dat je uitgeeft. Je wilt dan ook wel zekerheid hebben met betrekking tot de partij van wie je dit goud koopt. Het voordeel van een fysiek goudkantoor is dat je hier naar binnen kunt lopen en de verkoper recht in de ogen kunt kijken wanneer je met hem of haar in gesprek gaat.

Vaak is eenvoudig na te gaan hoe lang het goudkantoor al gevestigd is op een bepaalde locatie, want dat is vaak een prima eerste indicatie dat het een betrouwbare partij is. Controleren of een online goudkantoor betrouwbaar is, is toch net even iets anders.

Dit komt omdat je er ‘geen gevoel’ bij hebt, omdat het persoonlijke face-to-face contact ontbreekt. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om erachter te komen of een bepaalde partij voor jou betrouwbaar genoeg is om zaken mee te doen:

  • Check of het betreffende kantoor een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markt. Dit is vaak terug te vinden op de website. Hoewel dit niet alles zegt, heb je in elk geval te maken met een partij die onder toezicht staat van een wettelijke partij.
  • Lees reviews van mensen die je zijn voorgegaan. Let er bijvoorbeeld op dat er niet alleen maar 5-sterren reviews staan. Lijkt mooi, maar hoe reëel is dit nu helemaal? Het mooist is als deze reviews door een derde partij (bijvoorbeeld Trustpilot) worden afgegeven.
  • Vrijwel elk online goudkantoor is telefonisch bereikbaar. Bel dan ook gerust, stel je vragen om erachter te komen of je als klant serieus genomen wordt. Afgescheept worden met de opmerking dat je maar bij de FAQ op de website moet kijken, zegt bijvoorbeeld veel.
  • Start met een kleine aankoop. Tevreden? Dan kun je een grotere aankoop overwegen.

Wat online zeker geldt, is dat wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dit het ook meestal is!