Wat is Platina?

Platina is een edelmetaal. In het periodiek systeem vindt je hem onder het symbool Pt. Platina verdient de status van edelmetaal omdat het bestand is tegen corrosie en oxidatie. Dit is dan ook een reden waarom het populair is in het gebruik van diverse voorwerpen, waaronder bijvoorbeeld juwelen.

Platina kun je vinden in mineralen in de aardkorst. Platina kun je herkennen aan de zacht glimmende lichtgrijze kleur. Het lijkt het meeste op witgoud. Het grootste verschil is dat platina zuiverder is waardoor het zijn kleur nooit zal verliezen.

Meestal komt platina uit Zuid-Afrika. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 68% van de wereldproductie. Naast Zuid-Afrika is de platina productie ook afhankelijk van de landen Rusland en Zimbabwe.

Wat is de Geschiedenis van Platina?

De geschiedenis van platina begint al zo’n 2000 jaar geleden. Volkeren uit Latijns-Amerika waren de eerste die het gebruik van platina in het leven riepen. In Europa, rond de 18e eeuw, waren de metaalwerkers al snel geïnteresseerd in dit nieuwe product. Platina is moeilijk te bewerken, het heeft een smeltpunt van 1772 graden Celsius.

Doordat het zo sterk is en ook nog eens geen last heeft van corrosie was het een ideaal product om te gebruiken. Ondanks dat bleven de meeste Europese landen toch geïnteresseerder in goud en zetten daarom hun zoektocht daarnaar verder.

1e wereldoorlog
Vlak voor de eerste wereldoorlog veranderde dit. Platina werd juist populairder en vooral in het gebruik van het maken van sieraden. Veel mensen zagen het als een statussymbool. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak wilde militaire troepen de platina hebben vanwege zijn sterke eigenschappen. Dit zorgde ervoor dat veel mensen platina (vrijwillig) afstonden, en de omloop van platina voor het maken van bijvoorbeeld juwelen een stuk minder populair werd.

1918 – 1937
In de jaren tussen de eerste en tweede wereldoorlog ontstond er een nieuwe markt voor platina. Dit ontstond mede door de art deco beweging. Dit was een bekende kunstbeweging die terug te zien is in toegepaste kunst, in de architectuur, het grafische, industriële, en interieurontwerp van die tijd. Ook zie je het terug in de beeldende kunst, en de kledingmode. Veel luxe materialen werden gebruikt waaronder diamanten, rood- en geel goud, en dus ook platina.

Tweede wereldoorlog
Toen de tweede wereldoorlog er aankwam werd het gebruik van platina verboden, tenzij het een militair doeleinde had. Zo kwam witgoud tot leven. Om het gebrek aan platina op te vangen werd witgoud gemaakt. Dit leek qua kleur het meeste op platina. Ondanks het alternatief is sinds de jaren 60 van de vorige eeuw er weer een opmars gekomen naar de vraag voor platina.

Waarom Investeren in Platina?

Wil je gaan beleggen in een bepaald product, dan doe je dit vaak met een reden. De twee hoofdredenen om te investeren in platina noem ik hieronder.

Toekomstverwachting

Wanneer je gaat investeren dan doe je dit omdat je denkt dat je er winst uit kunt halen. Doordat er weinig platina op de markt is maar wel wereldwijd gebruikt wordt, wordt er verwacht dat het in waarde de komende jaren alleen maar gaat stijgen. Houdt er wel rekening mee dat het een investering is voor een aantal jaren. Vaak zijn het beleggers met een lange adem die in dit edelmetaal investeren.

De platinaprijs schommelt constant. De kans dat je je inbreng deels verliest is daarom ook aanwezig. Net als met alle investeringen loop je nou eenmaal een risico wanneer je investeert. Daarom wordt het geadviseerd om je eerst te laten inlichten door iemand die er dagelijks mee bezig is.

Fysieke kenmerken

Het voordeel van platina is dat het bestand is tegen corrosie en oxidatie. Doordat het zelfs in zijn meest zuivere vorm sterk genoeg is om er sieraden of andere dingen mee te maken zorgt ervoor dat het niet zal verkleuren of slijtage zal laten zien. Dit is dan ook een reden waarom mensen het zien als een ‘veilige’ investering die zijn waarde in ieder geval behoudt.

Waar Wordt Platina Voor Gebruikt?

Van platina maken ze niet alleen baren, munten of sieraden. Het wordt ook vaak gebruikt in apparatuur die een hoge temperatuur en corrosieve omstandigheden aan moet kunnen.

Zo zit het in katalysatoren, auto’s, elektrische apparaten, en ook vliegtuigen maken gebruik van dit van nature sterke edelmetaal. Naast dat wordt platina ook intensief gebruikt in de farmaceutische industrie. Voornamelijk in medicijnen die kanker bestrijden zit platina. Ook pacemakers en gehoorapparaten zijn vaak voorzien van een stukje platina.

Wat Beïnvloedt de Platinaprijs?

Platina wordt verhandeld per troy ounce. De waarde is fluctuerend, of de platinaprijs stijgt of daalt hangt af van verschillende factoren.

Vraag en aanbod

Wat je bij veel producten ziet is dat vraag en aanbod een grote rol speelt in de waarde van een product. Zo zul je zien dat wanneer er weinig van een product is maar veel mensen het willen hebben de waarde omhoog gaat. Is er veel van een product op de markt? Dan zie je vaak dat de waarde omlaag gaat.

Economie

De geschiedenis wijst uit dat de economische situatie ook een rol speelt in de waarde van edelmetalen.

Vaak zie je dat edelmetalen waaronder dus ook platina anticyclisch werken. Dit houdt in dat in economisch moeilijkere tijden het edelmetaal meer waard wordt. Gaat het goed met de economie dan is de kans groot dat het edelmetaal weer minder waard wordt. Dit komt omdat platina gezien wordt als een product wat waarde heeft over de hele wereld. Het is dan een veilige haven voor veel mensen en zij stoppen hier hun geld in om te proberen de waarde van hun vermogen te behouden of te doen groeien. Ondanks dat er bijvoorbeeld een inflatie gaande is.

Bruikbaarheid

Platina wordt gebruikt voor diverse voorwerpen die dagelijks worden ontworpen. Auto’s, elektronica, de sieraden industrie, en zelfs ook medicijnen maken gebruik van dit exclusieve product. Doordat er weinig platina te krijgen is, vanwege de intensiteit waarmee het product gewonnen kan worden, is de vraag hoog en het aanbod dus laag. Dit zorgt ervoor dat naar verwachting de platinaprijs alleen maar gaat stijgen de komende jaren.

Waarom is Platina zo Duur?

Platina is een duur product als je het vergelijkt met andere edelmetalen. Doordat platina een hoge dichtheid heeft heb je meer platina nodig om een sieraad te maken dan wat je nodig zou hebben als je goud of zilver zou gebruiken. Platina is sterk en stevig waardoor je met zuiver platina nog steeds juwelen kunt maken.

Zoals hierboven al een keer benoemd is het winnen van platina arbeidsintensief. Het vereist veel vakkennis. Door de uren die er inzitten om iets te maken van platina gaat de prijs vanzelfsprekend omhoog. Daarnaast wordt het gewonnen in maar 7 landen wereldwijd. Het verschepen van goederen kost tijd en geld.

De status van duurzaamheid en luxe is ook een reden waarom platina duur is in aanschaf. Omdat er weinig van op de markt is, en de aanschafwaarde hoog is, wordt het al sinds oudsher gezien als een luxe product.

Is Platina Schaars?

Het simpele antwoord is ja. Platina is enorm schaars. Dit heeft te maken met de winning van de exclusieve edelmetaal. Het proces is langdurig en moeizaam. Om je een idee te geven moet je tien ton erts delven voor maar 1 troy ounce, of wel 31,1 gram platina.

Platina wordt gedolven in maar een paar landen. Om je een idee te geven hoe exclusief platina is; Platina is 20 keer zeldzamer dan goud.

Waarom Fysiek Platina Kopen?

Wanneer je fysiek platina koopt, dan koop je een exclusief edelmetaal waar maar weinig van te krijgen is. Je kunt het kopen in zowel platina baren als munten.

Houdt er wel rekening mee dat platina een zwaar en sterk product is. Je zult dus wel ergens de ruimte moeten hebben om het op te slaan. In sommige landen kun je dit in banken opslaan. Het kan dan ook zo zijn voordelen hebben om dit goed uit te zoeken voor je fysiek platina koopt. Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je het in een ander land opslaat er vaak kosten of belasting bij komen om het vermogen in Nederland te krijgen.

Is Platina Btw Vrij?

Dit hangt af van het type platina. Koop je digitaal platina als investering dat betaal je hier gewoon 21% over, het hoort bij je vermogen. Afhankelijk van waar je je platina staven koopt betaal je hier ook btw over.  Er zijn landen waaronder bijvoorbeeld Zwitserland waar je je platina kan kopen en opslaan. Hier is dit edelmetaal wel btw vrij. Wil je echter je vermogen naar Nederland halen dan betaal je wederom weer de 21% belasting.

Koop je platina munten? Dan vallen je munten onder de btw- margeregeling. Dit houdt in dat je alleen belasting betaalt over de winstmarge van de aanbieder. Hoe hoger de winst, hoe meer belasting je dus moet betalen. Niet alle landen hebben deze margeregeling. Nederland is een land die dit wel toepast.

Wat Laatste Gedachten over de Platinaprijs

Dat platina een bijzonder product is is na het lezen van dit artikel hopelijk een stuk duidelijker geworden. Platina heeft na de bovengenoemde voordelen nog een ander bijzonder karakter. Het is namelijk hypoallergeen, fijn voor mensen die gevoelig zijn voor juwelen.

Ook wordt dit edelmetaal, net als zilver en goud, gebruikt voor gezondheidsredenen. Zo wordt platina verwerkt in medicijnen. Momenteel gebruiken farmaceuten het in medicatie die helpt om bepaalde type kanker te bestrijden.

Ben je geïnteresseerd geraakt in platina? Laat je dan goed voorlichten door een kenner. Niet alleen wanneer je fysiek platina koopt, maar ook wanneer je er in wilt investeren online.