nikkel allergie

Nikkel wordt veelvuldig gebruikt voor het vervaardigen van sieraden. Helaas zijn er veel mensen die nikkel niet of niet goed verdragen. Nikkel allergie komt veelvuldig voor en wanneer je hier last van hebt, dan is dat op zijn zachtst gezegd erg vervelend.

Gelukkig zijn er vandaag de dag veel sieraden die nikkelvrij zijn. Het probleem van nikkelallergie wordt immers steeds vaker serieus genomen.
Wil je geen risico lopen? Dan is het verstandig om een nikkel test uit te voeren.

Nikkel testen doe je gewoon zelf. Wel zo makkelijk en je weet snel waar je aan toe bent.
Voordat we dieper ingaan op het nikkel testen zelf, vertellen we je eerst iets meer over nikkel.

Wat is nikkel en waar wordt het gewonnen?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat nikkel een edelmetaal is. Dit is niet juist. Edelmetalen zijn goud, platina en, in iets mindere mate, zilver. Nikkel is een zogenaamd overgangsmetaal en is zilverwit tot grijs van kleur. De scheikundige aanduiding is Ni.

Nikkel wordt gewonnen uit mineralen, waarvan limoniet en pentlandiet de bekendste zijn. Wanneer we kijken naar de landen die nikkel produceren dan zien we dat het aantal landen waar nikkel gewonnen wordt, beperkt is. Het zijn voornamelijk Canada, Rusland, Brazilië, Australië en Indonesië die dit overgangsmetaal via mijnbouw winnen. In Europa vinden we grote reserves van Ni in Finland en Griekenland en natuurlijk in Rusland.

Eigenschappen van nikkel

Nikkel werd al vele eeuwen terug gebruikt. Zo zijn er oudheidkundige voorwerpen gevonden die nikkel bevatten. In het oude China werden mineralen die nikkel bevatten gebruikt voor het bewerken van glas. Met behulp van deze mineralen gaven de Chinezen bijvoorbeeld glas een groene kleur.

Vroeger dacht men met koper van doen te hebben, totdat ene A.F. Cronstedt er in het jaar 1751 min of meer bij toeval nikkel ontdekte.

Nikkel komt in onze directe leefomgeving alleen in heel kleine, lage concentraties voor. Het metaal kent vele toepassingen. In verreweg de meeste gevallen wordt het gebruikt als legering.

Dit betekent dat het vaak versmolten wordt met andere metalen als bijvoorbeeld koper, staal en aluminium. Het voegt hardheid toe aan andere metalen en ook zorgt het ervoor dat corrosie geen kans krijgt. En, zoals je al hebt gelezen, zorgt dit metaal ervoor dat glas groen kleurt.

De belangrijkste kenmerken en eigenschappen hebben we even overzichtelijk voor je op een rij gezet:

  • Nikkel heeft een hoog smeltpunt. Dit smeltpunt ligt bij 1453 graden Celsius.
  • Nikkel is zeer goed kneedbaar
  • Het is een metaal dat uitermate geschikt is voor het maken van (sterke) legeringen
  • Dit metaal kan zeer goed tegen processen als oxidatie en roestvorming (corrosie)
  • Bij kamertemperatuur wordt nikkel magnetisch

Toepassingen van nikkel

Nikkel wordt veel gebruikt voor het maken van zaken waarbij ‘hard’ metaal of staal is vereist. Denk hierbij aan kluizen en onderdelen van machines die het in het dagelijks gebruik zwaar te verduren hebben.

Maar ook voor de productie van wapens wordt nikkel gebruikt. Andere voorbeelden zijn de toepassing in sterke magneten, de productie van roestvrij staal en pijpleidingen. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat je nikkel in heel veel metaalproducten tegenkomt.

Maar wist je ook dat je nikkel tegenkomt in heel alledaagse producten. Zo kom je dit metaal tegen in batterijen, broeksknopen en afwasmiddel. En de kans is groot dat je dagelijks nikkel in je handen hebt, want het wordt ook gebruikt voor het maken van onze één en twee euromunten.

Zijn er verschillende soorten nikkel?

Nee, hier kunnen we heel kort in zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zilver en goud, bestaat er slechts één enkele soort nikkel. Van een onderverdeling in karaat of iets dergelijks is met dit metaal dan ook geen sprake.

Ook bestaat er niet zoiets als een keurmerk voor nikkel. In het geval van handelen in het fysieke nikkel, dan is het belangrijk om te weten wat het gewicht is en de zuiverheid van de ‘nikkel’.

De prijs van nikkel

Het zal je vast niet verbazen dat de vraag naar dit metaal voornamelijk komt vanuit de industrie. Net zoals met heel veel andere (edel)metalen wordt ook de prijs van nikkel voor het grootste deel bepaald door vraag en aanbod. Dit betreft de prijs op de lange termijn.

De dagelijkse koers, die ook meer schommelt dan de prijs op lange termijn, wordt vooral bepaald door professionele partijen op zogenaamde ‘futuremarkten’. Gezien de complexiteit van deze materie gaan we hier verder niet op in en volstaan we met te vertellen hoe en waar de prijs van dit metaal tot stand komt.

Nikkelallergie, steeds meer mensen hebben er last van

Het is moeilijk om te voorkomen dat je niet met nikkel in aanraking komt. Naast het feit dat het in ontzettend veel artikelen en producten zit die van metaal gemaakt zijn, komt het ook van nature voor in ons milieu. Dit laatste weliswaar in heel kleine mate, maar toch.

Gelukkig zijn steeds meer artikelen nikkel vrij. Nikkelallergie kan zich op verschillende manieren uiten. Een veel voorkomende klacht is jeuk. Deze jeuk wordt ook wel nikkeljeuk genoemd en dit uit zich door wondjes op de huid, die meestal na een dag of zeven openbarsten.

Ook kan de huid ernstig gaan zweren. Zie hier direct het belang van een nikkel test als je gevoelig bent voor dit metaal.

Ons lichaam heeft in heel kleine hoeveelheden nikkel nodig om te kunnen functioneren. Wanneer deze hoeveelheden te groot worden, kunnen er serieuze problemen ontstaan en is nikkel zelfs een bedreiging voor je gezondheid. Zo kan dit de volgende klachten, aandoeningen en ziektes tot gevolg hebben:

  • Long embolie
  • Astma
  • Chronische bronchitis
  • Hartstoornissen
  • Verhoogde kans op de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker

Nikkel testen, doe het zelf!

Bovenstaande maakt wel duidelijk waarom je een nikkel test zou moeten doen. Waarom zou je het risico lopen om een bepaalde aandoening of allergie op te lopen? En in het geval je een nikkelallergie hebt, dan spreekt het voor zich dat je een test als deze uitvoert.

Het doen van een nikkel test is niet langer voorbehouden aan de zakelijke professional als bijvoorbeeld een juwelier. Een nikkel test doe je gewoon zelf met behulp van de test set. We leggen je graag uit hoe deze nikkel test in zijn werk gaat en dragen zo bij aan het voorkomen en/of verminderen van klachten met betrekking tot nikkelallergie.

Professionele Set Toetswater Goud & Zilver SET + 9 K TEST & 23,8K TEST & STANNOUS - Nickel & kleuren goud + Toetssteen Koningswater Goud tester - NEDERLANDSE HANDLEIDING

★★★★★
79,95  Op voorraad
vanaf 17/09/2023 22:12

De nikkel test wordt gebruikt om metalen objecten of legeringen te testen waarvan je vermoedt dat er nikkel in verwerkt is. Denk hierbij aan alledaagse voorwerpen als brilmonturen, sieraden en munten. De test is eenvoudig en bestaat uit slechts twee stappen.

Stap 1:
Breng voorzichtig één a twee druppels testvloeistof aan op voorwerp dat je wilt testen op de aanwezigheid van nikkel. Je kunt deze druppels rechtstreeks op het voorwerp druppelen, maar je kunt de testvloeistof ook aanbrengen met behulp van een wattenstaafje.

Belangrijk bij het gebruik van een wattenstaafje is dat je het wattenstaafje gedurende 60 seconden over het voorwerp wrijft.

nikkeltest op euromunt

Stap 2:
De tweede stap is direct ook de laatste stap en betreft het aflezen van het resultaat. Zodra de testvloeistof roze kleurt, dan weet je dat je met nikkel van doen hebt.

Hoe donkerder/ duidelijker de kleur roze wordt, hoe meer nikkel er in het voorwerp is verwerkt. Hieruit volgt uiteraard de logische conclusie dat wanneer de vloeistof niet roze kleurt, je te maken hebt met een voorwerp dat nikkel vrij is.

Heb je een nikkelallergie of wil je uit voorzorg zeker weten of iets nikkel vrij is? Bestel dan vandaag nog je eigen nikkel test.

Gebruikte bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nikkel
https://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/ni.htm
https://www.nikkelprijs.eu/
https://www.metel.nl/nl/nikkel