Veel mensen kijken graag naar de Olympische Spelen. Eens in de twee jaar is er dan ook weer een nieuwe editie. Of je nou naar de zomer of de winter editie kijkt, je ziet elke keer weer van die prachtige medailles voorbij komen. Maar waar worden die medailles eigenlijk van gemaakt? Hoeveel weegt zo’n medaille? Wat zijn ze waard en kun je ze ook kopen? Wij vertellen je er graag wat meer over.

Waar zijn olympische medailles van gemaakt?

De naam ‘gouden medaille’ is eigenlijk een beetje misleidend. De kleur is misschien wel goud, maar het bestaat toch voornamelijk uit zilver. Dit is ook wel logisch, want als alle gouden medailles ook echt van massief goud zouden worden gemaakt, zou dit veel te duur worden. Eén zo’n medaille weegt namelijk al een halve kilo en als deze volledig van massief goud zou worden gemaakt, kost dit maar liefst €25.000,00.

Er zit zeker wel wat goud in de medailles voor de winnaars, maar dit is wel weinig. Het bedraagt net wat meer dan 1% van het materiaal. De rest van de medaille is voor 91,4% gemaakt van zilver en voor 7,4% gemaakt van koper. Een zilveren medaille doet zijn naam dan wel weer recht aan. Deze bestaat namelijk daadwerkelijk uit 92,5% zilver. De rest van de medaille is gemaakt van koper.

Dan is er natuurlijk nog de bronzen medaille. Ook hier klopt de naam niet helemaal, want hierin is helemaal geen brons gebruikt. 97% van de bronzen medaille is gemaakt van koper en de rest van zink. Wanneer je een echt bronzen medaille wil maken, is hier een legering van tin en koper voor nodig. In de bronzen medaille die wordt uitgereikt op de Olympische Spelen is dus gebruikgemaakt van zink en niet van tin.

1920 olympische spelen goud medaille.

Wat weegt een olympische medaille?

Je zou misschien zeggen dat alle soorten olympische medailles hetzelfde wegen, maar dit is niet het geval. De gouden medaille weegt het meest, maar liefst 556 gram. Daarna komt de zilveren medaille. Deze weegt minder dan de gouden, namelijk 550 gram. Het scheelt niet veel, maar ze wegen dus echt niet hetzelfde.

Het lichtst is de bronzen medaille. Tussen de zilveren en de bronzen medaille zit dan wel weer een redelijk groot verschil. Bronzen olympische medailles wegen namelijk maar 450 gram.

Hoeveel olympische medailles worden er per jaar gemaakt?

Het is lastig om te bepalen hoeveel olympische medailles er per jaar worden gemaakt. Er zit bijvoorbeeld al een groot verschil tussen het aantal medailles dat wordt uitgereikt op de Olympische Zomerspelen en het aantal medailles dat wordt uitgereikt op de Olympische Winterspelen.

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio, werden er op maar liefst 339 onderdelen medailles uitgereikt. Hierbij gaat het dan ook nog eens om een gouden, zilveren en bronzen medaille. Dit komt dus uit op een totaal aantal van 1017 medailles.

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, werden daarentegen op 109 onderdelen medailles uitgereikt. Hierbij gaat het om 317 medailles in totaal. Dit is een stuk minder dan tijdens de Olympische Zomerspelen. Het gaat in ieder geval om een groot aantal medailles, of de Olympische Spelen nou in de winter of in de zomer wordt gehouden.

Wat zijn olympische medailles waard?

Als je puur kijkt naar het materiaal, zijn olympische medailles over het algemeen zo’n €500,00 waard. Wanneer je echt per soort medaille kijkt, zijn dit ongeveer de gemiddelde waarden:

  • Gemiddelde waarde gouden olympische medaille: €655,00;
  • Gemiddelde waarde zilveren olympische medaille: €393,00;
  • Gemiddelde waarde bronzen olympische medaille: €4,37.

Hierbij gaat het dus om het materiaal en niet om het geld dat mensen ervoor over hebben. Het komt namelijk weleens voor dat een sporter zijn of haar medaille verkoopt. Wanneer dit het geval is, kunnen de prijzen enorm oplopen. Zo heeft Anthony Ervin, een Amerikaanse zwemmer, zijn olympische medaille voor iets meer dan €17.000,00 verkocht.

Ook Mark Pavelich en Mark Wells, beide Amerikaanse ijshockeyers, hebben hun medailles verkocht. Deze werden voor maar liefst €262.900,00 en €310.700,00 verkocht. Toch kan de prijs nog verder oplopen, wat het geval was bij de verkoop van de medaille van Wladimir Klitschko, een Oekraïense bokser. Hij verkocht zijn medaille voor €1.000.000,00.

Jesse Owens, een Amerikaanse atleet, verkocht zijn medaille voor nog meer geld. Deze werd verkocht voor €1.500.000,00. Je ziet dus dat het bij de verkoop van een olympische medaille niet per se om de waarde van het materiaal gaat, maar ook om het verhaal achter de medaille.

Zijn olympische medailles te koop?

Olympische medailles zijn dus te koop, mits ze worden vrijgegeven door de eigenaar ervan. Soms besluiten sporters hun medailles te verkopen. Dan doneren ze de opbrengst ervan bijvoorbeeld aan een goed doel. Af en toe worden ze ook geveild.

Wil je zo’n olympische medaille kopen? Dan moet je toch echt rekening houden met enorm hoge prijzen. Kijk maar eens naar de medailles die al verkocht zijn door sporters, zoals die van Jesse Owens. Het is dus zeker niet iets wat je zomaar kunt kopen. Ze zijn vaak veel waard en ze worden ook niet vaak aangeboden.

Conclusie

Voor veel sporters is het winnen van een olympische medaille een droom. Hierbij gaat het natuurlijk niet om de geldwaarde ervan. Het is dan ook niet zo dat je een volledig gouden medaille wint wanneer je als eerste eindigt. Het overgrote deel van een gouden medaille is namelijk van zilver en vaak slechts verguld.

Mocht je een olympische medaille willen kopen, dan moet je hier veel geld voor over hebben. Ze worden namelijk niet vaak aangeboden en wanneer ze wel worden verkocht of geveild, worden hier vaak hoge bedragen voor betaald. Het blijft toch bijzonder, zo’n olympische medaille. Het is ook niet voor niets dat ze alleen aan de allerbeste sporters worden uitgereikt.