Als je geïnteresseerd bent in edelmetalen, waaronder goud en zilver, dan ben je vast wel eens de afkorting LBMA tegengekomen. Misschien dat je er overheen hebt gelezen en hier verder geen aandacht aan hebt geschonken.
Toch is het goed om te weten wat de LBMA is, want deze organisatie heeft een dikke vinger in de pap met betrekking tot goud en de handel daarin. In dit artikel vertellen we je hier met veel plezier meer over.
London Bullion Market Association
LMBA staat voor London Bullion Market Association, een organisatie die in december 1987 werd opgericht. De organisatie werd onder grote druk van de Bank of England opgericht. Reden hiervoor was dat een kleine groep van private banken wel heel erg veel invloed had op de handel in goud.
Er moest een onafhankelijke instantie komen die als regulator en toezichthouder fungeert met betrekking tot de internationale goudhandel. Deze werd gevonden in de London Bullion Market Association, kortweg LBMA genoemd.
De Engelse Centrale Bank is de toezichthouder van de LBMA. Londen is hét centrum van de internationale goud- en zilvermarkt en het is dan ook niet vreemd dat de organisatie deze naam draagt en in Londen is gevestigd.
Wat doet de LBMA?
De LBMA houdt zich met verschillende zaken bezig. Zo is het een handelsplatform in edelmetalen, met name in goud en zilver. Via het handelsplatform van de LBMA komen kopers en verkopers met elkaar in contact en kunnen zij transparant handel met elkaar drijven, waarbij het platform voorziet in vertrouwen.
Hierbij stelt de LBMA regels en voorschriften op voor de edelmetalenmarkt. Deze regels zijn bedoeld om een veilige en betrouwbare handel te waarborgen en om fraude te voorkomen.
Een ander punt waar de LBMA zich hard voor maakt is standaardisatie van edelmetalen. De LBMA heeft normen vastgesteld voor de kwaliteit, zuiverheid en afmetingen van edelmetalen zoals goud en zilver. Deze normen sluiten naadloos aan bij de uitgangspunten van het handelsplatform van de organisatie. De standaardisatie bevordert de transparantie en efficiëntie van de edelmetaalmarkt.
De London Bullion Market Association is een belangrijke bron van informatie. De organisatie doet onderzoek naar de edelmetaalmarkt en brengt met regelmaat prijsprognoses en marktanalyses uit.
De organisatie heeft verder nog een rol met betrekking tot kennisoverdracht. De LBMA biedt opleidingen en trainingen aan voor professionals in de edelmetalenmarkt. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van de kennis en vaardigheden van professionals in de industrie, waaronder goud- en zilverhandelaren.
Wie zijn er lid van de London Bullion Market Association?
Bedrijven en organisaties die actief zijn op de markt van edelmetalen kunnen lid worden van de LBMA. Deze bedrijven en organisaties moeten dan wel voldoen aan de strenge normen en voorwaarden die de organisatie stelt aan het lidmaatschap. Er zijn ongeveer 150 bedrijven en organisaties lid van de LBMA en we geven je hier graag een aantal voorbeelden van.
Zo zijn een aantal internationale banken lid van de LBMA. Deze banken zijn actief in de handel en het beheer van edelmetalen voor hun klanten. Voorbeelden van deze banken zijn onder andere JP Morgan, UBS, Bank of America, HSBC en de Deutsche Bank.
Ook producenten, ook wel raffinaderijen van edelmetalen genoemd, zijn lid van de LBMA. Deze producenten zijn onder andere verantwoordelijk voor het produceren van goud- en zilverbaren. Argor-Heraeus, Metalor en Valcambi zijn enkele toonaangevende producenten die voldoen aan de normen en voorwaarden van een lidmaatschap van de LBMA.
Natuurlijk zijn er ook handelaren lid van deze organisatie. Zonder handelaren immers geen handelsplatform. Naast de handel in edelmetalen bieden veel handelaren daarnaast ook andere diensten aan. Voorbeelden hiervan zijn het geven van advies met betrekking tot beleggingen en het beheer van beleggingsportefeuilles. Engelhard-CLAL, GoldAvenue en N. M. Rothschild & Sons zijn bekende internationale handelaren die lid zijn van de LBMA.
Ook verschillende overheidsinstellingen zijn lid van de London Bullion Association Market. Deze instellingen zijn verantwoordelijk voor het beheer van de nationale reserves van edelmetalen. Voorbeelden? Onder andere de Bank of England en de United States Mint zijn lid.
Wat is de Good Delivery standaard?
Het Good Delivery-keurmerk is een internationaal erkende norm die aangeeft dat een goudstaaf, zilverstaaf of ander edelmetaal product voldoet aan strikte kwaliteits- en zuiverheidsvereisten. Het voldoen aan de Good Delivery-standaard betekent dat het edelmetaal van hoge kwaliteit is en geschikt is voor wereldwijde handel in edelmetalen.
Om in aanmerking te komen voor Good Delivery-status, moeten edelmetaalproducenten en -raffinaderijen voldoen aan specifieke criteria die zijn vastgesteld door de LBMA. De Good Delivery-standaard kan worden beschouwd als een soort kwaliteitskeurmerk voor edelmetalen.
Een edelmetaal dat voldoet aan de Good Delivery-standaard, voldoet aan de volgende criteria:
- Zuiverheid:
Het edelmetaal moet voldoen aan een minimum zuiverheidseis die is vastgesteld door de LBMA. Bijvoorbeeld, goud moet ten minste 99,5% zuiver zijn. - Gewicht:
De LBMA heeft specifieke gewichtsvereisten voor edelmetalen die worden verhandeld. Zo is bijvoorbeeld de standaardgrootte voor goud een ‘London Good Delivery Bar’ van 400 troy ounce (ongeveer 12,5 kg). Met andere woorden, edelmetalen moeten worden aangeboden in standaardvormen met specifieke gewichten, zoals die bepaald zijn door de LBMA. - Identificatie:
Het edelmetaal moet duidelijk worden geïdentificeerd met een uniek serienummer en de stempels van de smelterij waar het is geproduceerd.
Wat zijn de voordelen van edelmetaal dat aan de LBMA-normen voldoet?
De belangrijkste voordelen hebben we even overzichtelijk voor je op een rij gezet:
- Edelmetalen die zijn geproduceerd volgens de LBMA Good Delivery-standaard voldoen aan strikte kwaliteits- en zuiverheidsnormen, waardoor kopers verzekerd zijn van de hoogste kwaliteit edelmetalen.
- De LBMA Good Delivery-standaard is internationaal erkend als een norm voor kwaliteit en zuiverheid voor edelmetalen. Hierdoor zijn LBMA-gecertificeerde edelmetalen gemakkelijker te verhandelen op de wereldwijde markt.
- De LBMA is een belangrijke speler op de wereldwijde edelmetaalmarkt en het kopen van LBMA-gecertificeerde edelmetalen zorgt voor gemakkelijkere handel op een liquide markt.
- Veel LBMA-leden bieden professionele opslagfaciliteiten aan voor edelmetalen, waardoor klanten de mogelijkheid hebben om hun edelmetalen veilig op te slaan.
- Afhankelijk van het land waar je woont, kunnen er fiscale voordelen verbonden zijn aan het kopen van edelmetalen die voldoen aan de LBMA Good Delivery-standaard. Lagere belastingtarieven of belastingvrijstellingen zijn hier de meest bekende voorbeelden van.
Herkomst en duurzaamheid
Belangrijk onderdeel in de toelating tot de LBMA zijn duurzaamheid en de traceerbaarheid (herkomst) van edelmetalen. Vandaar dat we dit hier nog even apart noemen. Als het gaat om edelmetalen is het helaas maar al te vaak niet alleen maar goud wat er blinkt. Voor het milieu en de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers is jammer genoeg nog vaak te weinig aandacht.
Leden van de LBMA moeten aan kunnen tonen dat de edelmetalen die zij verhandelen, afkomstig zijn van bronnen die verantwoord en duurzaam zijn en voldoen aan de hoogste normen op het gebied van milieu, sociale en governance-praktijken (ESG).
Met andere woorden, ze moeten voldoen aan de strengste normen op het gebied van productie, distributie en verantwoording. Hierbij wordt gekeken naar productieprocessen en milieupraktijken van de leverancier, waarbij zij ook verantwoording af moeten leggen over hun ethische en sociale verantwoordelijkheid.
Tot slot
Je weet nu meer over de London Bullion Market Association. De belangrijkste conclusie is dat het kopen van edelmetalen die voldoen aan de LBMA Good Delivery-standaard over het algemeen meer zekerheid en vertrouwen biedt voor kopers. Je weet dan zeker dat je investeert in hoogwaardige edelmetalen die gemakkelijk verhandelbaar zijn én wereldwijd worden erkend.