Goud, iedereen kent het glimmende gele product wel. Vaak zien we het in sieraden terug, of horen we mensen praten over beleggen in goud. Maar waar komt de goudprijs eigenlijk vandaan?

De Geschiedenis van de Goudprijs

Goud was vroeger ‘het’ geld. Goud bepaalde de waarde van handelsmiddelen. Op den duur kwamen papieren valuta’s, dit nam de wereldeconomie over. Het vaste wisselkoerssysteem ging onderuit en goud was niet meer het belangrijkste ruilmiddel en werd niet meer gezien als rekeneenheid.

Omdat goud al gedurende eeuwen een belangrijke rol speelt als geld en handelsmiddel, en later ook als een waarde opslag en rekeneenheid, kent goud een lange historie. Een aantal evenementen hebben grote invloed gehad op goud en zijn waarde:

1791-1933
Tot 1791 had goud een redelijk vaste waarde. Het werd gebruikt als handelsmiddel en werd wereldwijd erkend als handelsmiddel.

Toen in 1928 de Federal reserve de rente verhoogde begonnen gelijktijdig langzaam in 1928 de aandelenmarkten te crashen. De goudstandaard bleef ondanks de verhoging van rente gelijk, wat een grote depressie veroorzaakte.

Toen Amerika de rentes van de dollar bleef verhogen, omdat zij bang waren zonder goud komen te zitten, werd de Amerikaanse dollar steeds meer waard. Uiteindelijk oversteeg de dollar waarde die van goud.

1944
In 1944 kwam de Bretton Woods overeenkomst tot stand. President Franklink D. Roosevelt wilde iets doen aan de deflatie en werkloosheid die toenam. Goud verloor zijn band met de Amerikaanse dollar waardoor er meer geld gedrukt kon worden, en de rente omlaag kon.
De Amerikaanse dollar werd de nieuwe wereld valuta. Wereldwijd werd er onderhandeld over de waarde van goud. Die werd op dat moment vastgesteld op $35.- per troy ounce.

1976
De dollar kwam officieel vrij van de waarde van goud. Dit zorgde ervoor dat de goudprijs zijn eigen leven ging lijden. De markt waarde schoot omhoog tot meer dan $120.- per troy ounce.

1980
De goudprijs bleef gedurende een lange tijd fluctueren. In eerste instantie werd de waarde opgedreven en werd de hoogste waarde ooit gemeten in 1980. Goud had toen een waarde van $850.- per troy ounce. Toen dit echter wegens inflatie geen stand kon houden zakte de waarde weer. De waarde op de open markt werd lager. Van een waarde van meer dan $594.- naar een waarde van $410.- per ounce.

1998 – 1991
Zowel groot Brittannië als Amerika verkocht zijn goudreserves in deze tijd. Dit zorgde ervoor dat de waarde van dit gele edelmetaal alleen maar daalde. Echter werd hier na twee maanden al snel een stokje voor gestoken toen 15 Europese banken de Washington Agreement tekende. Goud mocht maar in bepaalde maten verkocht worden. Goud had toen een waarde van $338.- per ounce.

Angst
Na 1991 hebben er een aantal gebeurtenissen plaatsgevonden die een invloed hadden op de waarde van goud. Zo zorgde de aanval van Al- Qaeda (9/11) voor een stijging van de waarde van goud. Hetzelfde gebeurde toen Amerika de oorlog verklaarde aan Irak in 2003, eveneens als in 2005 toen Amerika toenemende spanning ervoer vanuit het Midden- Oosten.

2020 tot nu
De waarde van goud, zoals je kunt lezen wanneer je terug kijkt in de geschiedenis is altijd fluctuerend geweest. Goud werkt als ‘afdekking tegen valutazwakte, economische inflatie en financiële stabiliteit’ (beleggers, 2022). Inflaties, en angst doen de markt stijgen en dalen en doet dit nog steeds. Zo nam tijdens de Coronavirus pandemie in 2020 de waarde van goud exponentieel toe. Dit heeft ook te maken met de schaarste die er ontstaat. Dit heeft weer invloed op de vraag en het aanbod. Hier kun je meer over lezen in een volgend paragraaf ‘Welke factoren beïnvloeden de goudprijs?’

Hoe Komt de Goudprijs tot Stand?

De goudprijs komt door verschillende redenen tot stand. De hoofdreden is die van de wereldwijde vraag en aanbod naar en van goud. Goud wordt op de beurs verhandeld en de waarde wisselt continu. Dit hangt af van zowel vraag en aanbod, en ook beleggers hebben invloed op de koers. Naast digitaal goud wordt er ook gehandeld in fysiek goud waaronder ook sieraden. Ook deze branche beïnvloed de marktwaarden.

Wat de waarde van goud gaat doen is niet te voorspellen. Het enige wat we kunnen doen is de factoren die de waarde beïnvloeden bestuderen en een schatting maken wat de waarde gaat doen. Meer weten over de factoren die de goudprijs beïnvloeden? Lees dan door.

Welke Factoren beïnvloeden de Goudprijs?

Zoals hierboven al een aantal keer geschreven is, is dat de waarde van goud niet vast staat maar constant fluctuerend is. Dit wordt beïnvloed door een aantal factoren. De meest belangrijke heb ik voor je opgeschreven.

 • Vraag en aanbod
  Vraag en aanbod werkt heel eenvoudig. Wanneer er veel van een product is en weinig mensen interesse hebben dan is de waarde van het product laag. Wanneer er weinig van een product is en veel mensen willen het hebben dan wordt de waarde opgevoerd.Goud is een edelmetaal dat al jaren schommelt in zijn waarde. Nu dat er steeds minder goud beschikbaar is, is goud weer meer waard geworden. Goud is niet alleen een handelsmiddel maar wordt ook gebruikt in diverse voorwerpen. Zo is het een goede geleider van elektriciteit en wordt het bijvoorbeeld in bijna ieder moederboard gebruikt. Nu dat er steeds meer producten komen waar goud in gebruikt wordt, schatten veel specialisten in dat goud de komende jaren alleen maar toe gaat nemen in waarde.
 • Ongunstige gebeurtenissen
  De goudprijs heeft de afgelopen jaren veel gefluctueerd. Wanneer het echter aankomt op ongunstige gebeurtenissen is het nog altijd het redmiddel van alle regeringen in de wereld. Wanneer er een inflatie ontstaat en de Amerikaanse dollar minder waard wordt door een crisis, zal je zien dat de marktwaarde van goud toeneemt. Dit is dan ook een reden waarom er verwacht wordt dat de komende tijd goud alleen maar weer meer waard gaat worden.
 • Sieraden branche
  Sieraden worden al lang van goud gemaakt. Omdat wij mensen het mooi vinden en omdat het niet oxideert en geen corrosie laat zien. Hierdoor blijft het mooi hoelang je het ook hebt en draagt. Rijke mensen konden vroeger dit edelmetaal wel betalen en dragen als sierraad en de armen niet. Daarom zei het toen der tijd ook iets over je status en hoe welvarend je was.Hoe meer mensen interesse hebben in gouden sieraden hoe duurder de sieraden verkocht worden. Wanneer de waarde van goud hoger wordt zullen de sieraden ook duurder verhandeld worden. Zijn er veel gouden sieraden te koop maar kan niemand ze meer betalen? Dan zal de waarde waarschijnlijk dalen. De waarde van goud op de beurs hoeft dan niet perse ook te dalen. Dit kan wel.
 • Kosten van goudwinning
  Goud moet gewonnen worden. Tijd, moeite, energie, en investeringen zijn allemaal factoren die spelen bij het winnen van goud. Wanneer het veel tijd, moeite, energie en een grote investering vraagt zal je begrijpen dat de waarde van goud ook hoger wordt om het rendabel te maken. In de huidige tijd zegt men dat het winnen van goud niet rendabel meer is. Goud wordt dus steeds schaarser waardoor de verwachting is dat de prijs van goud zal gaan stijgen.

Is de Prijs van Goud wereldwijd Hetzelfde?

De vraag of de prijs van goud wereldwijd hetzelfde is, kan geen ja of nee antwoord op gegeven worden. Het is zowel waar als niet waar.

Ja
Ja, aan de ene kant is de waarde van goud over de gehele wereld hetzelfde. De waarde op de beurs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollar per troy ounce goud. De goudprijs wordt bepaald in New York op de internationale goudbeurs.

Wanneer je in een Europees land goud koopt dan koop je het in Euro’s. Het hangt dan van de wisselkoers af op dat moment of de waarde van het goud in Europa net zo hoog is als in Amerika. Echter op het moment van koop is de prijs dus gelijk. Verandert de wisselkoers dan zou de waarde van jouw goud kunnen afwijken.

Nee
Koop je goud op de markt als sieraad bijvoorbeeld, dan kan de prijs in één werelddeel anders zijn dan in een andere. Zo wordt er gespeculeerd dat veel mensen naar landen als Nicaragua gaan om goud te kopen, vervolgens verkopen ze hun goud in een Europees land en maken er op die manier winst op.

Dat de waarde van goud in een land als Nicaragua lager ligt dan in die van een Europees land is eenvoudig te verklaren. Zij zitten in eerste instantie veel dichter bij goud waardoor het stukje transport al niet nodig is. Ook is personeel en de waarde van valuta daar een stuk lager. Wat voor hun als veel geld gezien wordt, kan in een land als Nederland een stuk minder waarde hebben.

Daarbij liggen de salarissen van een goudsmid aldaar veel lager in vergelijking met een goudsmid in Europa, waardoor de uiteindelijke kosten in arbeid een groot verschil maken.

Wat was de Hoogste Goudprijs Ooit?

Dat de waarde van goud constant wisselt is na het lezen van het bovenstaande wel duidelijk. Uiteraard is er een hoogste prijs ooit vastgesteld. De waarde van goud was toen maar liefst $2,076.- per troy ounce. Deze recordhoogte was in augustus 2020.

Betaal je BTW Over Fysiek Goud?

Beleggingsgoud is BTW vrij sinds 2001. Je hoeft hier dus geen BTW over te betalen. Wel zitten hier een aantal regels aan vast. Eén van deze eisen is dat de goudbaar tenminste uit 99.5% zuiver goud bestaat, en een door de goudmarkt aanvaard gewicht.

Gouden munten zijn ook BTW vrij. Ook hier zijn eisen voor namelijk, deze munten moeten wel na 1800 geslagen zijn en ze moeten bestaan uit minstens 90% zuiverheid. Daarnaast moeten deze munten gezien worden als wettig betaalmiddel en mogen ze maximaal 80% boven de intrinsieke goudwaarde liggen.

Koop je goud maar valt dit niet onder de bovengenoemde eisen dan moet je gewoon 21% btw betalen. Denk je slim te zijn en de juwelen in een ander land te kopen? Dan kun je ze alleen belastingvrij invoeren als men je niet verdenkt van het invoeren van goud. Neem je goudenstaven mee door de douane dan is de kans groot dat je eruit gepikt wordt en ze jouw verhaal willen horen, en je alsnog BTW zal moeten betalen.

Waarom is Goud een Goede Investering?

Goud wordt gezien als een goede investering omdat het gedurende eeuwen altijd waarde heeft gehad. De koers op de beurs is dan wel fluctuerend, toch wordt het nog altijd gezien als een veilige investering. Dit komt mede doordat het als valuta en handelsmiddel wordt erkend over de gehele wereld. Ontstaat er een pandemie? Is er een oorlog? Dan houden regeringen zich vast aan de waarde van goud.

De vraag is wel investeer je dan liever in goud op de beurs of fysiek goud? Fysiek goud is BTW vrij wanneer je voldoet aan de eisen (lees hierboven). Wel zal je het goud ergens moeten bewaren en opslaan wat geld kost. Investeer je in digitaal goud dan investeer je in de beurs. Het kan voor komen dat er meer goud in de beurs staat dan er daadwerkelijk fysiek goud is. Je riskeert daarbij dat om uiteindelijk aan het fysieke goud te komen je hoge premiums moet betalen.

Hoe jij investeert of belegt moet volledig jouw keuze zijn. Laat je van tevoren goed inlichten door iemand met kennis en verstand van de markt en de wisselende koersen.

Waarom is Goud Geen Goede Investering?

Ondanks dat goud als een veilige investering gezien wordt, zijn er altijd redenen om niet te investeren. Doordat de koers wisselt wordt het aangeraden om alleen te investeren met geld wat je ‘over’ hebt. Zakt de waarde dan kan je jouw geld laten staan totdat de goudprijs weer toeneemt. De kans is sowieso groot dat de waarde gelijkmatig toeneemt en het geen beleggingsmiddel is voor iemand die snel winst wilt maken. Het is een edelmetaal voor de lange adem.

Naast de bovengenoemde redenen blijft er nog één belangrijke reden waarom je altijd twee keer na moet denken voordat je ergens in gaat beleggen. Het blijft namelijk een risico. Uiteindelijk gaan veel specialisten af op wat er in de geschiedenis met de waarde van, in dit geval goud, is gebeurd. Echter, kan het zomaar zijn dat de wereld een hele andere draai krijgt. Je weet nooit wat er dan gebeurt met de waarde van goud.

Wederom, wil je investeren in goud? Laat je dan voorlichten. Is iemand alleen maar positief en benoemt hij geen risico’s of redenen waarom je misschien beter niet zou kunnen investeren dan zou dit wel eens een extra reden kunnen zijn om je ook nog bij iemand anders te kunnen laten voorlichten.

Wat Laatste Gedachtes Over de Goudprijs

Goud is een edelmetaal dat al eeuwen lang gebruikt wordt als handelsmiddel. De Amerikaanse dollar heeft ervoor gezorgd dat goud een rijke geschiedenis kent van diverse waardes. Zoals te lezen is in dit artikel wordt goud nog altijd gebruikt wereldwijd waardoor veel beleggers geloven dat goud een ‘veilige’ investering is die aanbevolen wordt wanneer je op lange termijn de waarde van jouw geld wilt verhogen.

Echter, wij raden altijd aan wanneer je wilt investeren of beleggen in wat voor product dan ook dat je je goed laat inlichten door een specialist op dit gebied. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter inzicht gekregen hebt in de goudprijs, wat het is, en waarom mensen er zo graag een aandeel in willen hebben.