Het is mogelijk om naar goud te zoeken in Nederland, maar het is niet erg waarschijnlijk dat je veel goud zult vinden. Goud komt gewoonweg niet veel voor in Nederland. Bovendien is het moeilijk om te vinden, omdat het zwaar is en naar de bodem van bijvoorbeeld rivieren en beken zinkt.

Als je toch goud wilt zoeken in Nederland, kan je het beste in gebieden zoeken waar vroeger goudmijnen waren, zoals in het oosten van het land. Houd er wel rekening mee dat het zoeken naar goud in Nederland vaak verboden is vanwege het beschermen van het milieu en het behoud van het landschap.

Waren er dan vroeger goudmijnen in Nederland?

Er zijn vroeger inderdaad goudmijnen geweest in Nederland. De goudmijnen in Nederland bevonden zich voornamelijk in het oosten van het land, in de provincies Drenthe en Overijssel. De goudmijnen waren actief vanaf de 16e eeuw tot aan het einde van de 19e eeuw.

De goudmijnen in Nederland waren vooral gericht op het winnen van pyriet, een mineraal dat goud bevat. Dit pyriet werd gebruikt om zwavelzuur te maken, dat op zijn beurt weer werd gebruikt in de chemische industrie.

Het goud dat werd gewonnen in de goudmijnen in Nederland was echter vaak van lage kwaliteit en was niet zo waardevol als het goud dat werd gewonnen in andere landen. De goudmijnen in Nederland zijn tegenwoordig allemaal opgehouden met produceren.

Hoe goud zoeken in Nederland?

Om goud te zoeken in Nederland, kun je een metaaldetector gebruiken. Met een metaaldetector spoor je metalen objecten op, die onder de grond liggen. Als je een metaaldetector hebt, kun je deze gebruiken om te zoeken naar goud door het apparaat over de grond te halen en te luisteren naar de pieptoon die het apparaat geeft wanneer het een metalen object detecteert.

Weet dat een metaaldetector maar tot beperkte diepte in de grond metaal kan detecteren. Hoe duurder en geavanceerder je metaaldetector, hoe dieper in de grond je metaal vindt. Wat verder erg belangrijk is om te voorkomen dat goud zoeken in Nederland al bij voorbaat een kansloze missie is, is het op de juiste manier instellen van je metaaldetector. Neem hiervoor de tijd en verdiep je in de handleiding of leer dit van iemand die veel ervaring heeft met het werken met dit apparaat.

Je kunt ook gebruik maken van een pan of sluice om het sediment van beken en rivieren te filteren op goud.

Goud pannen, hoe gaat dat in zijn werk?

Goud pannen, ook wel ‘panning for gold’ genoemd, is een techniek waarbij je gebruik maakt van een speciale goudpan om het sediment (materiaal als bijvoorbeeld grind of klei) van beken en rivieren te filteren op goud.

Dit is een oude techniek die vroeger werd gebruikt door goudzoekers om goud te vinden in rivieren en beken. Het is nog steeds mogelijk om goud te pannen, hoewel het niet erg waarschijnlijk is dat je veel goud zult vinden. Omdat goud, zoals je inmiddels wel begrepen hebt, nu eenmaal niet vaak voorkomt in Nederland.

Om goud te pannen, heb je een goudpan en een sluice nodig. De pan is een ronde, metalen of plastic pan. De sluice is een lange, smalle doos met gaatjes erin die gebruikt wordt om het sediment te sorteren. Om goud te pannen, volg je de volgende stappen:

 • Zoek een beek of rivier met helder water en ga op zoek naar een geschikt stukje rivierbedding.
 • Vul de pan met sediment uit de rivier of beek.
 • Breng de pan naar een plaats waar het water rustig is en zet de pan in het water.
 • Maak kleine, ronddraaiende bewegingen met de pan om het sediment te sorteren.
 • Gebruik je vingers om het bezinksel verder te filteren op goud. Goud is zwaarder dan het sediment en zal naar de bodem van de pan zakken.
 • Als je goud hebt gevonden, maak je de pan leeg en filter je het goud uit het sediment.

Hoe werkt een sluice?

Een sluice is een lange, smalle doos met gaatjes erin die gebruikt wordt om het sediment van beken en rivieren te sorteren op goud en andere metalen. Een sluice wordt vaak gebruikt in combinatie met het goud pannen, een techniek waarbij je gebruik maakt van een pan om het sediment van beken en rivieren te sorteren op goud. Om een sluice te gebruiken, volg je de volgende stappen:

 • Zoek een beek of rivier met helder water en ga op zoek naar een geschikt stukje rivierbedding.
 • Zet de sluice op een plaats waar het water rustig is.
 • Giet het sediment uit de goudpan in de sluice.
 • Laat het water door de sluice stromen. Goud is zwaarder dan het sediment en zal naar de bodem van de sluice zakken.
 • Klaar? Controleer dan de sluice op de aanwezigheid van goud.

Weet dat het niet eenvoudig is om met pannen en sluicen goud in Nederland te vinden. Misschien ken je een sluice wel van programma’s als Gold Rush en Gold Divers op Discovery Channel. De sluices die deze goudzoekers gebruiken zijn voor professioneel gebruik.

Er zijn ook sluices voor amateur goudzoekers, die vele malen kleiner en eenvoudiger zijn. Voor een paar tientjes zijn deze al online verkrijgbaar en datzelfde geldt voor een goudpan. Ideaal om je hobbymatig bezig te houden met goud zoeken in Nederland.

Houd er rekening mee dat goud pannen tijdrovend en arbeidsintensief kan zijn en dat de kans dat je veel goud zult vinden relatief klein is.

Mag je goud dat je in Nederland hebt gevonden zelf houden?

Als je goud vindt in Nederland, mag je het zelf houden. Uitzondering hierop is, maar die kans is uitzonderlijk klein, dat je echt een ‘gouden schat’ vindt. Bijvoorbeeld in de vorm van een groot aantal gouden munten die enkele honderden jaren oud zijn.

Een vondst als deze moet je melden. Vervolgens komt er een heel arsenaal aan juridische toetsingen aan te pas om te oordelen aan wie het goud rechtmatig toebehoort en dus of je het, al dan niet gedeeltelijk, mag houden. Weet bovendien dat wanneer je heel veel goud vindt, je de waarde hiervan op moet geven bij je belastingaangifte.

Heb je een vergunning nodig als je goud wilt zoeken in Nederland?

Als je goud wilt zoeken in Nederland, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Soms kun je dit ook af door alleen toestemming te vragen en dan heb je geen vergunning nodig. Dit hangt af van het gebied waar je wilt zoeken en van de manier waarop je wilt zoeken.

Als je bijvoorbeeld wilt zoeken met een metaaldetector, dan is meestal toestemming hebben van de eigenaar van het land voldoende. Land dat eigendom is van de gemeente of provincie vraagt mogelijk wel om een vergunning.

Check dit gewoon even bij de betreffende gemeente/provincie om problemen en een eventuele boete of inbeslagname van je spullen te voorkomen. Als je wilt zoeken in een beek of rivier, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt van het waterschap of, wederom, van de gemeente. Zorg dat je deze zaken vooraf goed geregeld hebt.

Tot slot

Er zijn niet heel veel mensen die goud zoeken in Nederland. De mensen die dit doen, doen dit hobbymatig en beleven hier veel plezier aan. De kans om goud te vinden in ons land is misschien nog wel het grootst als je na een warme dag het strand op gaat met je metaaldetector. Doe dit wanneer de badgasten zijn vertrokken en speur dan vooral naar gouden ringen, oorbellen of horloges. En wie weet wat je allemaal vindt aan bijvangst, want met een metaaldetector spoor je immers niet alleen goud op.