Goud en zilver vertegenwoordigen een bepaalde waarde die uit te drukken is in geld. Het is dan ook niet verrassend dat de Belastingdienst regels heeft opgesteld met betrekking tot het bezit van en de handel in deze edelmetalen. In dit artikel vertellen we je kort meer over de btw op zilver en goud en hoe de Belastingdienst aankijkt tegen het bezit van zilver en goud.
Btw op goud
Laten we beginnen met de ‘belasting toegevoegde waarde’ op goud en zilver, oftewel de btw. Het goede nieuws is dat zogenaamd ‘beleggingsgoud’ vrijgesteld is van btw. Dit betreft dan:
- Bepaalde gouden munten, die door de Europese Commissie zijn aangewezen als zijnde beleggingsgoud.
Overige gouden munten, mits ze voldoen aan deze voorwaarden:
- De munten hebben een zuiverheid die minimaal 900/1.000 bedraagt
- De gouden munten zijn geslagen na het jaar 1800.
- De munten zijn in het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen een wettig betaalmiddel geweest. Of ze zijn dat nog steeds.
- Het is gangbaar dat deze gouden munten niet worden verkocht voor een prijs die hoger ligt dan 80% van de marktwaarde van het in de munten verwerkte goud.
- Gouden baren en gouden plaatjes die een door de goudmarkten aanvaard gewicht hebben én die een zuiverheid hebben van minimaal 995/1.000.
Al het overige goud valt dus niet onder beleggingsgoud en hierop wordt btw (21%) in rekening gebracht.
Btw op zilver
Wat zilver betreft liggen de zaken net even anders. Dit komt omdat de Belastingdienst zilver in eerste instantie niet als belegging ziet, maar als grondstof. Het gevolg hiervan is dat er op zilveren baren 21% btw wordt geheven.
Zoals vrijwel altijd zijn er uitzonderingen en in het geval van zilver gaat het dan om zilveren beleggingsmunten die een bepaalde verzamelwaarde vertegenwoordigen. Op deze zilveren munten is de margeregeling van toepassing. Dit betekent dat er geen btw in rekening gebracht wordt op de zilveren munten zelf, maar wel op de winst die er eventueel op wordt behaald. Deze btw dient de commercieel verkopende partij af te dragen. Verkoop je als particulier zilveren munten dan heb je zowel met de margeregeling als met de btw niets van doen.
Goud, zilver en je belastingaangifte
Of je goud en zilver nu thuis bewaart, in een bankkluis of bijvoorbeeld bij een goudkantoor, je bent verplicht de waarde ervan op te geven bij je belastingaangifte. Dit omdat de fiscus dit goud en/of zilver ziet als onderdeel van je vermogen.
Om specifiek te zijn, dit goud en zilver wordt door de Belastingdienst gezien als een belegging en de waarde ervan valt daarom in box 3 van het belastingstelsel. In box 3 voer je namelijk de inkomsten uit sparen en beleggen op. Deze box kent een vrijstelling die jaarlijks opnieuw door de fiscus wordt vastgesteld. Je bent belasting verschuldigd over het bedrag boven deze vrijstelling.
Zilver en goud verkopen
Verkopen van je zilver en/of goud is heel eenvoudig. Je kunt dit zowel online doen als bij een fysiek goudkantoor. Wanneer je hiervoor graag contant geld ontvangt, dan is dit bij veel goudkantoren slechts tot een bepaald bedrag mogelijk. Dit heeft te maken met strenge wetgeving met betrekking tot de herkomst van contant geld. Hierdoor wordt witwassen van geld tegen gegaan. Kies je ervoor om het online te verkopen, dan is het gebruikelijk dat je uitbetaald wordt op je bankrekening.
NB: aangezien de wet- en regelgeving omtrent btw en belasting aan verandering onderhevig is, kunnen er aan dit artikel geen rechten worden ontleend. Voor actuele informatie over hoe de Belastingdienst omgaat met zilver, goud en andere edelmetalen, verwijzen we je door naar de website van de Belastingdienst.