Misschien heb je thuis goud liggen wat je graag wil verkopen. Dit moet toch niet zo moeilijk zijn denk je wellicht, dus waarom hier een artikel aan wijden. Een heel logische gedachte, want natuurlijk is het niet heel ingewikkeld om van jouw goud af te komen. Maar hoe kijk je hier tegenaan als je weet dat er wel iets meer komt kijken bij het verkopen van goud?
Want wat voor soort goud heb je eigenlijk? Hoeveel karaat is het goud? Wat is het goud waard en krijg je deze prijs er ook voor? En oh ja, waar kan ik mijn goud het beste verkopen? Je ziet het al, reden genoeg om dit artikel toch even te lezen. Zo kom je goed beslagen ten ijs bij de inkopende partij en weet je zeker dat je een eerlijke prijs krijgt voor jouw goud.
Waarom goud verkopen?
De belangrijkste reden dat mensen goud willen verkopen is dat ze het geld wat ze hier voor krijgen goed kunnen gebruiken. Vaak gaat hier een lang proces van wikken en wegen aan vooraf. Goud heeft immers ook vaak een emotionele waarde. Bijvoorbeeld als je een fraai gouden sieraad uit de nalatenschap van een dierbare hebt gekregen, dan is het een grote stap om te besluiten om dit gouden sieraad te verkopen.
Ditzelfde geldt voor gouden trouwringen of andere gouden voorwerpen waar ‘een verhaal’ achter schuilt. Wanneer je de keus hebt gemaakt om jouw goud te gaan verkopen, besef dan wel dat voor inkopers van goud de emotionele waarde niet tot nauwelijks geldt.
Zij kijken hier puur zakelijk naar en baseren de prijs die zij jou bieden niet op emotie. Natuurlijk zijn er ook mensen die goud verkopen, omdat ze simpelweg niets hebben met het gouden voorwerp of sieraad en liever de waarde hiervan in geld omzetten.
Wat voor goud heb je eigenlijk?
Je hebt besloten om jouw goud te gaan verkopen. Zorg ervoor dat je dan weet wat voor goud je precies hebt. Het kan in de praktijk best lastig zijn om hier achter te komen. Toch is het de moeite waard om hier enig onderzoek naar te doen. Immers, zo weet je wel of de inkoper van goud jou een reële prijs biedt.
Er zijn verschillende manieren waarop je erachter kunt komen of je überhaupt met goud te maken hebt en zo ja, met welke soort en van welk karaat. Een aantal van deze manieren zullen we hieronder kort benoemen. Voor een meer gedetailleerde beschrijving over het testen van goud, en meer manieren om dit te testen, verwijzen wij je naar dit artikel op deze website.
Toetssteen methode:
De toetssteen methode is de meest betrouwbare test die je kunt uitvoeren om erachter te komen of je met echt goud van doen hebt. Deze methode stelt je bovendien in staat om het karaat van goud te achterhalen. Het is een test op basis van chemische middelen die gemakkelijk zelf uit te voeren is. Het enige wat je nodig hebt is een toetssteen en verschillende flesjes toetswater.
Levabe Toetswater Goud & Zilver + Toetssteen + 9K EN 23,8K TESTER - en Schoonmaak neutralizer - Koningswater Goud tester
Testen met behulp van een magneet:
Goud testen met behulp van een magneet geeft je alleen uitsluitsel of het goud dat je hebt ook daadwerkelijk goud is. Goud is niet magnetisch en zal dan ook niet aangetrokken worden door een magneet. Is dit wel het geval? Dan weet je zeker dat je niet met echt goud van doen hebt.
Mocht je voor deze manier van goud testen kiezen, gebruik dan een neodymium magneet. Deze magneet is vele malen sterker dan een ‘huis, tuin –en keukenmagneet’. Nadeel van deze test is dat je het karaat van het goud er niet mee kunt bepalen.
Super sterke magneten - 12 x 2 mm (10-stuks) - Rond - Neodymium - Koelkast magneten - Whiteboard magneten - Corsage – Klein - Ronde - 12x2mm
Visuele inspectie van goud
Eigenlijk behoort de visuele inspectie van goud ook tot het testen van goud. Reden dat we deze manier van goud testen hier apart behandelen ligt in het feit dat je te maken kunt krijgen met verschillende keurmerken op het goud. Deze brengen we graag even onder je aandacht, omdat je er behoorlijk zeker van kunt zijn dat jouw goud echt goud is op het moment dat je daar een keurmerk op aantreft.
Juweliersloep, 40x25, met LED verlichting
Overigens is het zo dat wanneer je geen keurmerk aantreft op jouw goud, dit niet direct wil zeggen dat jouw goud nep is. Zoals je wellicht weet is goud een relatief zacht materiaal. Hierdoor kan het zo zijn dat een aangebracht keurmerk geheel of gedeeltelijk weggesleten is in de loop der jaren. Daarnaast heeft goud uit het buitenland lang niet altijd een keurteken. Hieronder volgen enkele afbeeldingen van keurmerken die je op goud kunt aantreffen:
Het wegen van goud
Het is overbodig te vermelden dat goud een zeer kostbaar edelmetaal is. De prijs die je voor jouw goud krijgt is onder andere afhankelijk van het gewicht ervan. Weeg dan ook altijd het goud voordat je naar de inkoper gaat.
Als je weet dat de waarde van één gram goud (afhankelijk van het karaat ervan) al snel enkele tientjes kan bedragen, dan weet je direct hoe belangrijk het is om jouw goud even te wegen. De keukenweegschaal die je ongetwijfeld in huis hebt is niet de meest precieze weegschaal die er is. Een precisieweegschaal biedt meer zekerheid met betrekking tot het exacte gewicht van jouw goud.
Mini precisie keuken weegschaal - 0,01 tot 200 gram
Let op: wanneer je goud gaat wegen, zorg er dan voor dat je puur en alleen het goud weegt. Dit zal een inkoper van goud namelijk ook doen. Gezien de prijs van goud zal de inkoper het gewicht van het horlogeglas echt niet meewegen. Ditzelfde geldt voor eventuele (edel)steentjes in gouden sieraden.
De actuele waarde van goud
De waarde van goud schommelt en wordt bepaald door verschillende factoren. Enerzijds wordt de waarde van goud bepaalt door vraag en aanbod. Anderzijds spelen internationale ontwikkelingen en verwikkelingen ook een rol. Economische recessie, handelsoorlogen, internationale spanningen tussen machtige landen als de VS, Rusland en China kunnen ook reden zijn dat de waarde van goud fluctueert. Vertrouwen is hierbij een sleutelbegrip.
Als je van plan bent om jouw goud te verkopen, verdiep je dan even in de goudprijs. Je wil uiteraard jouw goud wel op het juiste moment verkopen. Er zijn verschillende websites die een goed en actueel inzicht bieden in het verloop van de goudprijs.
Het berekenen van de waarde van jouw goud
Inmiddels ben je al een flink aantal stappen verder. Je hebt bepaald dat het goud wat je hebt daadwerkelijk goud is en ook heb je het karaat hiervan bepaald of achterhaald. Je hebt het goud ook gewogen en je bent op de hoogte van de actuele goudprijs. Je hebt nu alle informatie die nodig is om de waarde van jouw goud te bepalen. Dit doe je door middel van een eenvoudige berekening te maken die er als volgt uitziet:
Gewicht van jouw goud x goudprijs per gram = waarde van jouw goud
Let er hierbij op dat wanneer je goud hebt van verschillend karaat, je dit goud apart weegt. Bovendien check je dat je het gewicht van het goud vermenigvuldigt met de goudprijs die hoort bij het karaat goud dat je hebt.
De door jou berekende waarde wil overigens niet zeggen dat dit ook de daadwerkelijke waarde is die een inkoper van goud jou zal bieden.
Speciale aandacht voor het verkopen van gouden munten
Het verkopen van gouden munten werkt net even iets anders dan het verkopen van een gouden voorwerp, sieraad of baar. Gouden munten worden namelijk verhandeld als zijnde gouden munten. Dit betekent dat een groot aantal gouden munten een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Ook deze waarde kan en zal fluctueren. Je kunt voor het verkopen van gouden munten terecht bij goudinkopers. Vanzelfsprekend kun je hiervoor ook terecht bij munthandelaars en muntkantoren.
Populaire Nederlandse gouden munten zijn onder andere:
- het gouden tientje
- het gouden vijfje
- de dukaat
- de dubbele dukaat
Populaire buitenlandse gouden munten zijn onder andere:
- de Maple leaf 1 ounce
- S. Eagle $ 20
- S. Eagle $ 50
- Mexico 50 Pesos
De waarde van deze munten varieert van enkele honderden euro’s pers tuk tot een prijs die ver boven de duizend euro ligt. Ook wanneer je van plan bent om gouden munten te gaan verkopen raden we je aan om gedurende enige tijd de koers van de betreffende gouden munt in de gaten te houden.
Verder is het goed om te weten dat een gouden munt alleen door de inkoper als een gouden munt zal worden behandeld als deze onbeschadigd is. Is dit niet het geval? Dan is dit voor de inkoper reden om de gouden munt te scharen in de categorie ‘sloopgoud’. Het goud dat tot deze categorie behoort wordt vaak omgesmolten. Daarnaast krijg je voor dit goud minder geld.
Baar goud
Naast de handel in gouden munten is er ook nog een levendige handel in zogenaamde gouden baren. Je kent vast en zeker die mooie glanzende gouden ‘broodjes’ wel uit films. Zo’n ‘broodje’ noemen we ook wel een baar. Het is echt niet zo dat een baar per definitie groot en zwaar is. Een baar is feitelijk niets anders dan een blok/blokje goud.
Een baar kan dus ook heel klein en licht van gewicht zijn. Zo is er bijvoorbeeld baar goud met een gewicht van één gram. Dit loopt vervolgens op tot maximaal baren goud van één kilo. Een scala aan baar goud gewichten ligt hier tussen in. Een baar goud is altijd 24 karaat en moet bovendien te herleiden zijn naar de fabrikant die ze heeft gemaakt. Zo staat op een baar goud altijd het logo of kenmerk van de desbetreffende fabrikant.
Het mooiste scenario is dat de fabrikant van het baar goud dat jij in je bezit hebt vermeld staat op de zogenaamde good delivery list van de London Bullion Market Association. Wanneer de fabrikant op deze lijst voorkomt staat deze te boek als een betrouwbare partij. Een prettige gedachte wanneer het om zoiets kostbaars gaat als goud.
De waarde van een baar goud is, het zal je niet verrassen, afhankelijk van het gewicht ervan. Net zoals dit het geval is bij gouden munten is het vrij eenvoudig om de actuele koers op te halen van een baar goud. Het wereldwijde web biedt hierbij ook dit keer weer uitkomst.
Gouden tanden verkopen?
Mocht je gouden tanden willen verkopen, dan lijkt dit misschien vreemd. Dit is het echter zeker niet, want voor goudinkopers is dit echt de normaalste zaak van de wereld. Een inkoper van goud zal vrijwel altijd het karaat van gouden tanden bepalen door middel van de toetssteen methode. Er is namelijk niet één bepaald karaat goud dat gebruikt wordt voor het maken van gouden tanden.
Verder is het belangrijk dat je eventuele ‘resten’ die nog aan gouden tanden kunnen zitten verwijdert. Ook gouden tanden worden namelijk gewogen en wortelresten of achtergebleven porselein wordt natuurlijk niet meegewogen. Je kunt dit soort resten prima zelf verwijderen. Gebruik hiervoor een Dremel of doe de gouden tanden in een plastic zak en sla hier vervolgens met een hamer op. De resten laten zo gemakkelijk los en deze haal je zo heel eenvoudig tussen het goud vandaan.
Aan wie ga ik mijn goud verkopen?
Uiteindelijk is het zover en ga je op zoek naar een inkoper van goud. Ga ook wat dit betreft niet over één nachtje ijs. Neem contact op met verschillende inkopers van goud en vraag naar de actuele goudprijzen die zij hanteren. Wanneer een inkoper hier moeilijk of vaag over doet, geeft dit vaak al aan dat dit wellicht niet de meest transparante partij is om zaken mee te doen.
Je moet je dan ook afvragen of je aan deze partij jouw goud zou moeten willen verkopen. Het antwoord weet je inmiddels zelf al wel. Een tweede goede vraag aan een inkoper van goud is vragen naar de werkwijze die hij hanteert. Op welke manier bepaalt hij bijvoorbeeld het karaat en de waarde van jouw goud?
Er zijn verschillende partijen bij wie jij terecht kunt voor het verkopen van jouw goud. De meest voorkomende partijen zijn:
- Juweliers
- Goudsmeden
- Gespecialiseerde goudhandelaren/goudinkopers
- Muntkantoren
De dagelijkse praktijk van goud verkopen leert dat de gespecialiseerde goudhandelaren en goudinkopers je vaak de beste prijs bieden voor jouw goud. Het is immers hun vak en dankzij hun uitgebreide netwerk weten zij het ingekochte goud snel weer door te verhandelen. Zij werken snel en kunnen jou hierdoor een goede en eerlijke prijs voor jouw goud bieden.
Tot slot
Bij de meeste goudinkopers is het niet nodig om een afspraak te maken. Aangezien de kans groot is dat je in jouw voorbereiding de betreffende goudinkoper al gesproken hebt, heb je dit al kunnen checken. Je kunt dan ook in verreweg de meeste gevallen direct, of op zijn minst op heel korte termijn, bij hen terecht.
De goudinkoper zal jouw goud testen en wegen en vaak gebeurt dit in jouw aanwezigheid. Dit voorkomt vervelende misverstanden, dus check of je bij dit proces aanwezig mag zijn. Wanneer de waarde van het goud door de inkoper is bepaald zal hij jou een prijs voor het goud bieden. Aan jou om hiermee akkoord te gaan of niet. Besluit je het aanbod van de goudinkoper aan te nemen? Dan wordt de deal meestal direct en ter plekke rond gemaakt.
Wij wensen je veel succes toe met het verkopen van jouw goud en wensen je natuurlijk bovenal een goede prijs toe!
Goede tips! Belangrijk om naar de juiste partijen te kijken bij het verkopen van goud.