Beleggen kun je op veel verschillende manieren doen, bijvoorbeeld in aandelen en/of obligaties. Maar ook kun je beleggen in edelmetalen en dit wordt steeds populairder onder beleggers. Beleggen in edelmetalen als goud en zilver heeft, zeker de laatste jaren, een vlucht genomen.
Reden hiervoor is dat deze metalen zeer waardevast zijn én dat hier interessante rendementen mee behaald worden. Dit laatste is natuurlijk geen garantie, want beleggen brengt nu eenmaal altijd risico’s met zicht mee. Zo kun je je inleg gedeeltelijk of zelfs helemaal verliezen.
In dit artikel vertellen we je meer over een aantal verschillende beleggingsmethodes met betrekking tot goud en zilver. Daarnaast nemen we je mee in de verschillen tussen beleggen in goud of zilver.
Op welke manieren kun je in goud en zilver beleggen?
Laten we beginnen met inzoomen op een aantal verschillende manieren waarop je in zilver en goud kunt beleggen:
Fysiek aankopen van goud en zilver
Je kunt ervoor kiezen om goud en zilver in fysieke vorm aan te kopen. Vervolgens is het een kwestie van wachten tot de goud- en zilverprijs stijgt om het dan, liefst op het hoogste punt, te verkopen. Op zich een vrij eenvoudige methode, maar houd er wel rekening mee dat hier toch iets meer bij komt kijken.
Goud en zilver wil je namelijk wel veilig bewaren en dit brengt kosten met zich mee. Bewaar je het thuis, dan ontkom je niet aan investeren in een goede kluis en een alarmsysteem. Bovendien is het verstandig om de polisvoorwaarden van je verzekering te checken om te zien tot welke waarde goud en zilver verzekerd zijn.
Ook opslaan bij een derde partij, bijvoorbeeld een bank of De Nederlandse Kluis, is vanzelfsprekend een optie. Weet dat dit niet voor niets is en je ook hier vaak te maken krijgt met een maximaal verzekerd bedrag.
Wanneer je fysiek zilver of goud aankoopt heb je ook te maken met een premie. De premie van bijvoorbeeld een gouden munt is simpelweg het verschil tussen de prijs van een gouden munt en de actuele waarde van het gewicht aan goud van de munt. Het is dus het bedrag dat wordt toegevoegd aan de waarde van het goud dat de munt bevat.
Deze premie is al snel enkele procenten, en dit krijg je vaak niet terug wanneer je de munt later weer verkoopt. Afhankelijk van waar je de munt verkoopt krijg je een lager percentage premie uitbetaald vergeleken met het percentage dat je betaalt bij de aankoop.
Gebruikmaken van derivaten
Gebruikmaken van derivaten is een bijzondere manier van beleggen. De website van Lynx beschrijft derivaten als afgeleide financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde, zoals aandelen of grondstoffen. Een derivaat geeft de koper het recht een bepaald goed voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. De meest bekende derivaten zijn opties, swaps en futures. Ook met betrekking tot goud en zilver kunnen derivaten zeer interessant zijn.
Exchange Traded Fund
Een Exchange Traded Fund (ETF) is een fonds dat op de beurs verhandeld wordt en bijvoorbeeld een bepaalde index of samenstelling van producten volgt. Ook kan een ETF een bepaalde grondstof volgen als bijvoorbeeld goud en zilver. Een andere benaming voor een ETF is ‘tracker’, het Engelse woord dat in dit geval zoveel betekent als ‘volgen’.
Indirect beleggen in goud en zilver door middel van aandelen
Je kunt niet beleggen in aandelen die fluctueren op basis van de prijs van zilver en goud. Dit soort aandelen zijn er simpelweg niet. Wat wel mogelijk is, is op indirecte wijze in goud of zilver te beleggen in de vorm van aandelen. Denk hierbij aan het beleggen in aandelen van bedrijven die zeer nauw betrokken zijn bij de winning van zilver en goud. Mijnbouwbedrijven zijn hiervan de beste voorbeelden.
Let op: Goudwolf.nl is een informatieve website over edelmetalen en geen beleggingswebsite. Wij geven dan ook geen advies en gaan derhalve niet te diep in op specifieke beleggingsmethoden. Hiervoor verwijzen wij je door naar je bank of een erkende broker.
De onderlinge verschillen
Zowel goud als zilver kennen een Btw-vrijstelling. Wat goud betreft kom je alleen voor deze vrijstelling in aanmerking als het goud dat je hebt ‘beleggingsgoud’ is. Onder beleggingsgoud vallen gouden munten en goudbaren. Voor zilver geldt dat je alleen gebruik kunt maken van de Btw-vrijstelling als je belegt in zilveren munten.
Als je wat minder budget tot je beschikking hebt om mee te gaan beleggen is zilver mogelijk interessant voor je. Zilver is namelijk behoorlijk goedkoper dan goud. Met andere woorden, je krijgt meer gewicht aan zilver voor je euro’s dan goud. Het voordeel zit ‘m wat dit betreft aan de inkoopkant.
Hoeveel risico kun je aan? Niet onbelangrijk als je gaat beleggen in goud of zilver. We hebben het hierbij zeker niet alleen over het risico in geld, maar ook over het mentale risico. De koers van zilver schommelt namelijk meer dan die van goud. In termen van beleggen zeggen we dan dat de ‘koers van zilver meer volatiel is dan die van goud’. Tegen deze grotere koersschommelingen moet je mentaal wel bestand zijn om te voorkomen dat je in paniek raakt of hier slecht van slaapt.
Al even eerder genoemd in dit artikel, de kosten van opslag van fysiek zilver en goud. Goud heeft een hogere waarde dan zilver en dat betekent dat de opslagkosten van fysiek goud lager zijn dan die van de opslag van fysiek zilver. Het maakt qua ruimte namelijk nogal verschil of je tienduizend euro aan gouden munten opslaat of tienduizend euro aan zilveren munten.
Tot slot
We hopen je met dit artikel meer inzicht te hebben gegeven in de verschillende mogelijkheden die er zijn om te beleggen in goud en zilver. Wat beter is? Dat kunnen wij nooit voor jou bepalen. Door de onderlinge verschillen tussen beleggen in goud en zilver te benoemen, zetten we je aan tot nadenken over wat het beste bij jou past.
Zo kom je er achter of beleggen in goud voor jou wellicht beter is dan beleggen in zilver of juist andersom. Maar je kunt ook tot de conclusie komen dat beleggen in beide jou best past. Hoe dan ook, we wensen je mooie rendementen!