In Nederland is het haast vanzelfsprekend dat er goed voor mensen gezorgd wordt tijdens hun werkzame leven. Zo is er een minimumloon en is er de Nederlandse Arbeidsinspectie die erop toeziet dat je je werk op een veilige en verantwoorde manier kunt doen. In veel andere landen is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zeker in derdewereldlanden is dit alles helemaal niet zo gewoon. Arbeiders worden uitgebuit, er is veelal sprake van kinderarbeid en dan hebben we het nog niet eens gehad over het milieu, waar nauwelijks tot geen oog voor is.
Gelukkig krijgt deze problematiek steeds meer aandacht. Er worden veel projecten opgestart, waarbij arbeiders onder andere eerlijk loon naar werken krijgen en er zorgvuldig met het milieu wordt omgesprongen.
Fairtrade is een veel gehoorde term met betrekking tot deze projecten. Zo heb je vast en zeker wel gehoord van Fairtrade koffie, die afkomstig is van koffieplantages waarbij de arbeiders een vast loon krijgen, scholing en er veel wordt gedaan om de impact op de natuur zo klein mogelijk te laten zijn. Dit zelfde geldt voor het winnen van cacao (chocolade), maar wist je dat er ook zoiets bestaat als Fairtrade goud?
Fairtrade goud, wat is dat eigenlijk?
Fairtrade goud is goud dat afkomstig is uit goudmijnen die de natuur veel minder belasten. Dit zijn vrijwel altijd kleinschalige, lokale goudmijnen. De gouddelvers in deze mijnen delven het goud op een veilige manier en onder veilige omstandigheden. Ook krijgen zij een eerlijke prijs betaald voor hun werk.
Naast deze randvoorwaarden is er bovendien vaak aandacht voor de sociale ontwikkeling van de arbeiders. Bijvoorbeeld door het aanbieden van scholing. Dit is overigens niet alleen voor de gouddelvers zelf, maar ook voor hun familieleden. Mede hierdoor krijgen zij een meer menswaardig bestaan en een kans om zich te onttrekken aan armoede.
Fairtrade goud in Nederland
Fairtrade is de wereldwijde organisatie die erop toeziet dat projecten voldoen aan de eisen die deze organisatie stelt aan eerlijk en sociaal werkgeverschap. Het is bovendien de organisatie die de producten die afkomstig zijn van deze ‘fairtrade projecten’ een kans krijgen en daadwerkelijk in de schappen belanden, als alternatief voor niet duurzame of niet-fairtrade producten.
Zo zijn de eerder genoemde koffie en chocolade hier goede voorbeelden van. Deze producten zijn inmiddels een vaste waarde in supermarkten en online winkels en veel mensen kiezen bewust voor deze fairtrade producten. Misschien ben jij wel één van deze mensen? En als dat zo is, kies je dan ook voor Fairtrade goud?
Helaas is het Fairtrade niet gelukt om Fairtrade goud in Nederland succesvol te introduceren. De organisatie heeft geconcludeerd dat de inspanningen die zij verrichten en de kosten die zij maken niet opwegen tegen het resultaat. Er is simpelweg te weinig draagkracht onder zowel juweliers, goudhandelaren en consumenten om ‘eerlijk’ goud een kans van slagen te bieden.
Op die manier kan Fairtrade niet de impact maken die nodig is om fairtrade goud een concurrent/alternatief te laten zijn voor het goud zoals dit voorheen altijd werd en tegenwoordig nog steeds wordt gewonnen. Dit is dan ook reden voor de organisatie om hun inspanningen op dit vlak in Nederland te staken.
Is fairtrade goud dan überhaupt wel verkrijgbaar in Nederland?
Ja, gelukkig is dit zeker wel het geval. Want dat het niet nadrukkelijk aanwezig is of wordt gepromoot door juweliers in ons land, wil niet zeggen dat het helemaal niet verkrijgbaar is. Het kan echter soms wel even zoeken zijn om een juwelier te vinden die sieraden verkoopt die van ‘eerlijk goud’ gemaakt zijn.
Om teleurstelling te voorkomen kun je het beste contact opnemen met de juwelier waar je van plan bent naar toe te gaan om te checken of hij/zij Fairtrade goud in het assortiment heeft. Uiteraard zijn er tegenwoordig natuurlijk ook veel online juweliers en dat maakt het zoeken naar dit specifieke goud alweer een stukje makkelijker.
Fairtrade goud juweliers
Om je op weg te helpen hebben we enkele juweliers gevonden die Fairtrade goud aanbieden:
- Mio sieraden (Amsterdam)
- Atelier Luz (Amsterdam)
- Indiva (Heelsum)
- De Tijd (Doetinchem)
- Annora Poppe (Heerenveen)
- Soling Jewels (Zwolle)
- Armoise (Arnhem)
- EdelStijl (Utrecht)
- Juffrouw Dubois (Utrecht)
- Jet Bartman (Utrecht)
- Atelier Aroha (Eindhoven)
- Flirt Jewels (Zoetermeer)
- Nanini (Amsterdam)
- Sandrine Diodati (Amsterdam)
Fairtrade gouden munten en baren
Ook bedrijven die gouden munten en baren produceren, kunnen gebruik maken van het eerlijke goud. Deze producenten gebruiken Fairtrade goud voor munten en baren:
Fairmined gold
Naast de Fairtrade organisatie is er nog een organisatie die zich bekommert om het wel en wee van gouddelvers en de natuur. Deze organisatie heet ‘Fairmined’ en streeft hetzelfde doel na als Fairtrade.
Fairmined laat via haar eigen website weten waar het voor staat, namelijk ‘Fairmined- gecertificeerd goud is afkomstig van ambachtelijke en kleinschalige mijnbouworganisaties die gecertificeerd zijn volgens de Fairmined-standaard. Deze certificering garandeert dat het goud is gewonnen in harmonie met de natuur, menselijke waardigheid en duurzame ontwikkeling, en bijdraagt aan de transformatie van levens in deze mijnbouwgemeenschappen.’
De prijs van Fairtrade goud
Goud is een zeer kostbaar edelmetaal, maar dat wist je natuurlijk al. Fairtrade goud is helaas duurder ten opzichte van het andere goud. Dit komt omdat er geïnvesteerd wordt in eerlijke en veilige omstandigheden voor de gouddelvers, waarbij rekening wordt gehouden met de natuur. Hierdoor kan dit goud nooit op basis van prijs concurreren met het ‘traditioneel gewonnen goud’. Dit eerlijke goud wordt dan ook veelal gekocht om ideologische en/of duurzame redenen.