Veel mensen hebben een gouden tand of gouden tanden. Het goud dat in je gebit verwerkt is, noemen we dentaal goud. Tandartsen gebruikten voorheen goud als vulling of voor een kroon. De reden hiervoor is dat goud een zeer sterk (edel)metaal is en daardoor een leven lang meegaat. Heel duurzaam dus.

Bovendien wordt goud uitstekend verdragen in je mond. Met andere woorden, je gebit ‘accepteert’ goud. Je hebt, uitzonderingen daargelaten, dan ook geen last van bijwerking als infecties of ontstekingen door dit dentale goud.

Ook zijn er mensen die vanuit cosmetisch oogpunt een gouden tand of gouden kiezen hebben laten plaatsen. Een bewuste keuze omdat ze dit simpelweg heel mooi vinden staan. En in sommige (straat)culturen geeft dentaal goud een bepaalde status weer.

Een kostbaar gebit

Goud als oplossing voor een tandkundig probleem is een stuk duurder dan andere tandkundige oplossingen. Dat zal je vast niet verbazen. En ook bewust kiezen voor een gouden tand, of een laagje goud over je tand, is een kostbare aangelegenheid. Dit is precies de reden waarom dentaal goud lang niet zo populair meer is dan voorheen. Verantwoordelijk hiervoor is de goudprijs, die in enkele jaren tijd naar recordhoogte is gestegen. Is het heel lang geleden dat je een gouden tand hebt laten zetten? Dan kun je naar alle waarschijnlijkheid zeggen dat dit een goede investering is geweest.

Natuurlijk zal je je gouden tand wel moeten laten verwijderen door je tandarts, als je ‘deze investering’ om wilt zetten in geld.

Let op! Er zijn tandartsen die een gouden kroon, tand of vulling verwijderen en deze niet standaard aan je meegeven. Vraag hier dus altijd om, want het is gewoon geld waard. Geld waar jij recht op hebt.

Wat weegt een gouden tand?

Een gouden tand is best zwaar, omdat goud nu eenmaal ‘zwaar’ is. Het is ondoenlijk om te zeggen hoe zwaar een gouden tand is, omdat dit natuurlijk sterk afhankelijk is van de grootte ervan. We kunnen wel iets zeggen over een gemiddelde van dentaal goud als een gouden tand. Gemiddeld weegt een gouden tand tussen de 4 en 8 gram.

Hoeveel karaat is je dentale goud?

De waarde van tandgoud wordt voor een belangrijk deel bepaald door het karaat van het goud. Hoe hoger het karaat van je tandgoud is, hoe hoger de waarde ervan is. Voor een uitleg over karaat verwijzen we je door naar het artikel dat we hier elders op deze website aan hebben gewijd.

Hoe ouder je gouden tand is, hoe groter de kans is dat deze een hoog karaat heeft. En daarmee meer waard is. Om de prijs van een gouden tand, kies, kroon, vulling of brug te drukken, is in de loop van de tijd het goudgehalte (karaat) lager geworden. Andere edelmetalen als platina en palladium werden en worden toegevoegd aan goud met een lager karaat, om toch een sterke gouden tand te kunnen maken.

Om het karaat in je dentale goud te achterhalen, zal je dit moeten testen. Er zijn testsetjes verkrijgbaar waarmee je dit zelf kunt doen. Het bepalen van het karaat in je tandgoud is echter best lastig. Je kunt dit ook laten doen door erkende en gespecialiseerde goudinkopers.

De waarde van je tandgoud

Weet je het karaat en het gewicht van je dentale goud? Dan kun je in principe de waarde van je tandgoud heel eenvoudig uitrekenen. Dit is dan slechts een kwestie van het gewicht van bijvoorbeeld je gouden tand vermenigvuldigen met de actuele dagprijs van goud. Let op dat je wel de prijs van het juiste karaat goud opzoekt. De goudprijs schommelt sterk en dat is wel iets om rekening mee te houden.

Heb je zelf de prijs van je dentale goud berekend? Dan wil dit niet zeggen dat je dit er ook daadwerkelijk voor krijgt. Goudinkopers willen namelijk wel iets verdienen aan ‘jouw goud’. Ook zullen zij altijd zelf het goud testen en wegen. Dat kan leiden tot verschil met jouw berekeningen en weging.

Hoe lever je dentaal goud aan als je dit wilt verkopen?

De meeste goudinkopers willen dat je eventueel porselein (van de vulling of kroon) verwijdert en alleen het goud aanlevert. Gelukkig is het verwijderen van dit porselein geen ingewikkelde materie. Je kunt dit porselein met fijn gereedschap als een Dremel verwijderen.

Heb je dit gereedschap niet? Dan volstaat een hamer en een plastic zak ook prima. Stop je kroon of vulling in een doorzichtig plastic zakje en sla er vervolgens op met een hamer. Het porselein breekt en laat los van het goud. Even het goud van het porselein scheiden en je bent klaar.

Online je tandgoud verkopen

Kopen en verkopen via internet is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Op deze manier kun je ook snel en eenvoudig dentaal goud verkopen. Net als bij elke andere online-transactie doe je research naar degene aan wie je je dentaal goud wilt verkopen.

Een goede en betrouwbare online goudinkoper zorgt ervoor dat je goud is verzekerd als je het opstuurt en stuurt je vaak een speciale verpakking waarin je het goed kunt verpakken en versturen. De goudinkoper weegt en test het goud en laat je de uitkomst hiervan weten. Op basis van deze uitkomst doet hij/zij je een voorstel dat je accepteert of niet.

Dentaal goud verkopen bij een fysiek goudkantoor

Door het hele land vind je fysieke goudkantoren aan wie je je dentaal goud kunt verkopen. Uitzonderingen daargelaten is elk goudkantoor geïnteresseerd om je tandgoud te kopen. Voordeel van je dentaal goud verkopen via een fysiek goudkantoor is dat je hier makkelijk en direct terecht kunt met je vragen.

Goud verkopen heeft alles te maken met vertrouwen en betrouwbaarheid. Het beoordelen van deze kwalificaties is vaak iets makkelijker als je naar een fysieke goudinkoper gaat dan wanneer je dit online doet.

De prijs van overige edelmetalen in dentaal goud

We noemden het al eventjes. In tandgoud tref je vaak ook andere edelmetalen dan goud aan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld palladium, zilver en platina. Ook deze edelmetalen zijn kostbaar en daarmee waardevol voor jou.

Heb je besloten om je dentaal goud te verkopen? Kies dan een partij die ook verstand heeft van andere edelmetalen en zich niet alleen op goud richt. Dit zijn veelal de goudinkopers die ook andere edelmetalen uit je dentale goud halen en je hiervoor betalen. Op deze manier krijg je een hogere prijs voor je gouden tand, vulling of kroon.