wat is goud

Over goud valt heel veel te vertellen. Het is tenslotte niet voor niets een zeer geliefd edelmetaal. Maar wat weet jij eigenlijk over goud? In dit artikel vertellen we je meer over dit glanzende en kostbare edelmetaal.

We nemen je onder andere mee terug in de tijd door je over de rijke historie van goud te vertellen. Natuurlijk schenken we ook aandacht aan zaken als waarde, vindplaatsen en de verschillende soorten goud die er zijn.

Wat is goud eigenlijk?

Goud is een edelmetaal. Dit is een scheikundige aanduiding voor metalen die geen last hebben van aantasting door zuur of oxidatie. Alleen deze metalen mogen zo genoemd worden. Dit is dan ook voor slechts een beperkt aantal metalen weggelegd, waarvan goud er dus eentje is. Ook zilver en platina behoren tot het selecte gezelschap dat zich edelmetaal mag noemen.

Goud is erg zwaar, wat komt door de hoge dichtheid ervan. Om je een beeld te geven, wanneer je een pak melk vult met goud, dan weegt dit pak maar liefst ruim 19 kilo! Dit komt neer op een dichtheid van 19.320 kg/dm3.

Bovendien heeft goud een aantal bijzondere eigenschappen. Allereerst is daar de kleur. Verreweg de meeste edelmetalen hebben een grijze of ietwat witte kleur. Goud daarentegen heeft een opvallende gele kleur.

Goud is een relatief zacht materiaal. Hierdoor is het vrij eenvoudig te verwerken en te bewerken. Het smeltpunt van goud ligt op 1063,85 graden Celsius. Andere eigenschappen van goud die we noemen zijn:

  • Uitstekende geleider van elektriciteit
  • Uitstekende geleider van warmte
  • Goede reflectie van licht
  • Kostbaar (mede omdat goud schaars is)

Wie heeft goud ontdekt?

In veel gevallen is een ontdekking van iets toe te schrijven aan één enkel persoon. In het geval van goud gaat deze vlieger echter niet op. De ontdekking van goud wordt toegeschreven aan de Egyptenaren. Hiervoor moeten we ver terug in de tijd.

Vele eeuwen geleden was de Egyptische beschaving haar tijd ver vooruit. Uit gevonden hiërogliefen, die uit 2600 voor Christus stammen, kan worden opgemaakt dat de Egyptenaren toen al goud gebruikten als betaalmiddel. Egyptische ambachtslieden waren meesters in het bewerken van goud. Dit werd duidelijk toen het graf van de bekende Egyptische farao, Toetanchamon, werd gevonden. Zo werd in de graftombe van Toetanchamon een schat aan gouden voorwerpen en sieraden gevonden. Meest bekende en waardevolle vondst was het gouden dodenmasker van Toetanchamon.

Het oude Egypte was niet de enige beschaving waarin goud een belangrijke rol speelde. In Zuid-Amerika waren er ook beschavingen waar voor goud een belangrijke rol was weggelegd. We hebben het in dit geval over de Azteken en de Inca’s. Toen de Spanjaarden hier ruim vijf eeuwen geleden voet aan wal zetten, troffen zij grote hoeveelheden goud aan. Mooie sieraden en gebruiksvoorwerpen werden (helaas) door de Spanjaarden vaak omgesmolten tot goudstaven.

Reizen we verder in de tijd en vanuit Zuid-Amerika naar het noorden, dan komen we uit in het land dat we nu kennen als de Verenigde Staten. We schrijven het jaar 1848 wanneer ene James Marshall een geelachtig metaal ontdekt tussen het grind en zand uit een rivier. Dit bleken goudklompjes te zijn en deze vondst zorgde voor een enorme toeloop van goud –en gelukszoekers. De bekende ‘goldrush’ was al snel een feit.

over goud

Waar wordt anno nu goud gewonnen?

Goud vind je niet op één specifieke plaats of op slechts enkele plaatsen in de wereld. Goud komt op heel veel verschillende plaatsen in de wereld voor. Natuurlijk verschilt de hoeveelheid goud wel per plaats. Bovendien is goud lang niet op elke plek op aarde gemakkelijk te winnen.

Dit kan bijvoorbeeld komen door de onherbergzaamheid van het gebied. Ook kunnen extreme klimatologische omstandigheden ervoor zorgen dat het winnen van goud in een bepaalde regio niet rendabel is. Tot slot zijn er plekken waar eenvoudigweg niet naar goud gezocht mag worden, omdat dit internationaal afgesproken is. De zuidpool is hier een goed voorbeeld van.

Natuurlijk zijn er een aantal landen/plekken waar op commerciële basis goud wordt gedolven. Zuid-Afrika is een land dat bekend staat om zijn goud. Jarenlang kwam het meeste goud uit dit land. De opbrengsten van de verschillende goudmijnen in dit land lopen echter de laatste jaren terug. Het lijkt er dan ook op dat deze mijnen uitgeput raken. Wanneer we in Afrika blijven, dan zijn er opkomende landen met betrekking tot het winnen van goud. Mali en ook Bourkina Faso zijn landen waar anno nu (2019) relatief veel goud wordt gewonnen.

Zoals je hebt kunnen lezen werd er vroeger in Zuid-Amerika en de VS al goud gevonden. Ook vandaag de dag is dit het geval. De Amerikaanse documentairezenders, Discovery Channel en National Geographic Channel, zenden verschillende series uit waarin professionele gouddelvers worden gevolgd. Alaska is the place to be en als iets duidelijk wordt uit deze series, dan is het wel dat het winnen van goud geen gemakkelijk iets is.

De grootste goudproductie vinden we in het verre oosten, namelijk in China. China heeft wat dit betreft het stokje overgenomen van Zuid-Afrika. Een ander land in Azië waar goud gewonnen wordt is Indonesië.

Kijken we naar Europa, dan is de hoeveelheid goud die hier in de grond zit te weinig om dit economisch rendabel ‘naar boven te halen’. In Nederland zal je het moeten doen met hooguit het vinden van enkele goudschilfers in de grote rivieren. Een enkel keertje zie je iemand met een goudzeef en goudpan bij laag water in de bedding van Nederlandse rivieren staan. Zie dit vooral als een leuke hobby, want rijk zal je er niet van worden.

goudzoekers goudklomp

Goudzoekers met een enorme vondst.

Karaat goud

Goud kom je in verschillende kwaliteiten tegen. Het is gebruikelijk om wat dit betreft te spreken over karaat goud. Goud in zijn meest pure vorm is 24 karaat goud. Zoals je inmiddels weet is goud in zijn meest pure vorm een relatief zacht materiaal. Hierdoor is 24 karaat goud ongeschikt om te gebruiken voor het vervaardigen van sieraden en/of gebruiksvoorwerpen. Om het goud ‘harder’ te maken, en daarmee geschikt te maken voor bewerking en verwerking, wordt vaak een ander metaal aan het goud toegevoegd. Vaak is dit zilver, maar ook koper wordt hier wel voor gebruikt.

Hoe meer zilver, koper of ander metaal aan het pure goud wordt toegevoegd, hoe lager het karaat wordt. Karaat geeft dus aan wat het percentage zuiver goud is dat in een sieraad of voorwerp is verwerkt. Hiermee wordt dan ook direct duidelijk dat hoe hoger het karaat is, hoe waardevoller het gouden object of sieraad is. Met deze kennis in je achterhoofd weet je gelijk hoe belangrijk het is om goud te testen als je dit wil aan –of verkopen. In ons artikel over goud testen kun je meer lezen over karaat en welke manieren van goud testen er allemaal zijn. Ook lees je in ditzelfde artikel meer over keurmerken met betrekking tot goud.

Wat is verguld goud?

Een gouden sieraad van een hoog karaat gehalte is bijzonder kostbaar. Het kopen en dragen van dit soort sieraden is voor slechts een kleine groep mensen weggelegd. Het alternatief voor een volledige gouden sieraad of voorwerp wordt gevonden in een verguld sieraad of voorwerp.

Bij dit soort sieraden is het originele sieraad van een goedkoper materiaal vervaardigd. Om het toch die unieke uitstraling van goud te geven wordt er een dun laagje goud over het goedkopere materiaal aangebracht. Goud kan heel dun worden gewalst, waardoor je met relatief weinig goud voort kunt. Wist je bijvoorbeeld dat je één gram goud ‘plat kunt walsen’ tot wel één vierkante meter?

Waarom vinden we goud zo bijzonder?

Goud is al vele duizenden jaren meer dan geliefd bij ons mensen. Goud heeft een enorme aantrekkingskracht op ons. Het is niet moeilijk om hier redenen voor aan te dragen. Allereerst is daar die bijzondere gele glanzende kleur. Alleen deze gele kleur al maakt goud een uniek edelmetaal en uniek, daar houden we van!

Goud heeft bovendien iets magisch. Niet dat het toverkracht of iets dergelijks herbergt, maar wanneer je goud in handen hebt, dan weet je direct wat we hiermee bedoelen. Goud is bovendien zeer waardevast en hierdoor hebben we ook vertrouwen in dit edelmetaal. Dit vertrouwen in goud hebben wij mensen al vanaf het allereerste moment dat we er mee in aanraking kwamen. Niet voor niets hebben vrijwel alle landen goudreserves en heeft goud in veel culturen en samenlevingen dienst gedaan als betaalmiddel.

aantrekkingskracht goud

Wat bepaalt de prijs van goud?

Voor een belangrijk deel wordt de goudprijs bepaalt door het aloude marktmechanisme, genaamd vraag en aanbod. De vraag naar goud overtreft het aanbod en hierdoor wordt de prijs dan ook flink opgedreven. Een andere belangrijke factor die mede de prijs bepaald is hiermee direct aangestipt. We hebben het dan over de schaarste van goud. Goud komt immers maar in beperkte mate voor in de natuur. Het is niet na te maken en het delven van goud is een kostbare aangelegenheid.

De goudprijs komt op de beurs tot stand en kent dan ook geen vaste prijs. Overigens is het goed om te weten dat de goudprijs op twee verschillende manieren wordt weergegeven. Allereerst is dit de prijs per kilo goud, maar je kunt ook de prijs per troy ounce (31.1 gram) tegen komen. Vraag en aanbod worden niet alleen bepaald door mensen die goud aan willen kopen als belegging. Goud kent veel verschillende toepassingen en ook vanuit het (internationale) bedrijfsleven is de vraag naar goud groot.

Goud als belegging/investering

Het vertrouwen in goud is ongelofelijk groot. Mede door dit grote vertrouwen dat we in goud hebben is het een bijzonder waardevol en kostbaar edelmetaal. In economisch mindere tijden behoudt goud zijn waarde. Het prettige aan goud is dat je het fysiek in je bezit hebt. Het is dus niet iets ongrijpbaars, zoals bijvoorbeeld bitcoins dit wel zijn.

Goud beschermt dus eigenlijk jouw vermogen, want iets wat al vele duizenden jaren ons vertrouwen heeft, dat zal niet van de één op de andere dag helemaal niets meer waard zijn. Dit is bij aandelen, obligaties en eerder genoemde bitcoins wel anders. Je hoeft hiervoor niet eens zo heel ver terug in de tijd te gaan.

Goud kun je als belegging zien om jouw vermogen te beschermen. Je kunt goud ook als investering zien om geld mee te verdienen. Laag aankopen en hoog verkopen is hierbij dan natuurlijk wel een vereiste. Wat ook een vereiste is, is dat je moet beschikken over voldoende financiële middelen om te beleggen/investeren in goud. Kijk maar eens op deze koersgrafiek waar je het verloop van de goudprijs kunt volgen.

Beleggen of investeren in goud biedt, zoals je hebt kunnen lezen, zeker voordelen. Maar realiseer je wel dat er ook wel degelijk nadelen aan zijn verbonden. Eén van de nadelen van het beleggen of investeren in goud is dat je geen rente of dividend ontvangt. Dit krijg je bij het beleggen in aandelen en obligaties vaak wel.

Bovendien zal je hoogstwaarschijnlijk geconfronteerd worden met kosten voor de opslag van het goud. Wanneer je dit thuis bewaart, dan kun je eenvoudigweg niet zonder state of the art alarmsysteem en kluis en ook zal jouw inboedelverzekeraar vast en zeker een opslag op de premie vragen. Wanneer je besluit om jouw goud bij een derde partij onder te brengen, dan zal deze derde partij dit natuurlijk ook niet kosteloos voor je verzorgen. Het is dus niet alleen maar goud wat er blinkt.

goud beleggen

Goud kopen of verkopen

Als je van plan bent om goud te kopen of verkopen, ga dan niet over één nacht ijs. Goud is hier simpelweg te kostbaar, te waardevol voor. Wanneer je je onvoldoende voorbereidt, dan loop je het risico van een koude kermis thuis te komen. In dit geval bedoelen we natuurlijk dat je niet de juiste prijs hebt betaald of ontvangen voor het goud in kwestie. Met andere woorden, je bent of te duur uit of je hebt verlies geleden op de verkoop van jouw goud. In ons artikel over goud verkopen vertellen we wat er allemaal komt kijken bij het verkopen en aankopen van goud.

Conclusie

Goud kan al vele eeuwen rekenen op onze warme belangstelling. Dit zal in de toekomst niet veranderen. Goud was, is en zal een bijzonder kostbaar edelmetaal blijven. Goud brengt helaas lang niet altijd het beste in de mens naar boven. Hebzucht en jaloezie liggen op de loer en kunnen zelfs leiden tot internationale conflicten. Wij kijken liever naar alle positieve kwaliteiten en eigenschappen van goud. Jij toch ook?